21.8 C
София
сряда, юни 19, 2024
spot_img

Безплатни прегледи на хипофизата в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София

Започва месец на хипофизната жлеза в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Иван Рилски“. В рамките на инициативата всеки вторник и четвъртък.

Месец на метаболитната дисфункция, свързана с нарушение във функцията на хипофизната жлеза, стартира от 11 октомври в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София. Инициативата е по повод Международния ден за борба със затлъстяването – 10 октомври. Затлъстяването е на второ място след тютюнопушенето като причина за преждевременна смърт в света. Освен неправилно хранене и недостатъчно движение, причина за него могат да бъдат и някои заболявания като аденомите на хипофизната жлеза.
В рамките на инициативата, която ще продължи до 13 ноември, всеки вторник и четвъртък от 14.00 до 16.00 часа специалисти от Клиниката по неврохирургия ще преглеждат безплатно. Прегледите ще се провеждат в кабинет 18, ет.1. Те са предназначени за хора, които имат симптоми на заболяване на хипофизната жлеза или такива, които са били диагностицирани и искат да получат второ мнение. За прегледите не се изисква направление, но е необходимо предварително записване на тел. 02/952 37 25 или на място в кабинета.

Хипофизните аденоми (ХА) са доброкачествени образувания, които могат да се наблюдават при всеки човек. Те представляват 10% от туморите на централната нервна система. Много често зад наднормените килограми и сексуалната дисфункция (при мъжете) и невъзможността за забременяване (при жените) се крият именно проблеми с функцията на хипофизната жлеза. Причината може да бъде неясна и във всеки един конкретен случай се нуждае от правилно диагностициране, лечение и проследяване.

Кои са симптомите, които подсказват за наличието на ХА:

*Затлъстяване и покачване на телесното тегло с над 20 кг.

*Силно главоболие във фронталната област на главата, което трудно се повлиява от лекарства.

*Намалено зрение (пациентите мислят, че имат проблем с очите, но прегледът при офталмолог не показва отклонения).

*Нередовна менструация, съпроводена с повишено окосмяване, себорея, невъзможност за забременяване при жените.

*Сексуална дисфункция (понижено либидо, импотентност) при мъжете

*Увеличение на крайниците, носа, шията, промяна на чертите на лицето

*Постоянна умора, слабост в мускулите

 

Следвай ме – Здраве

 

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles