12.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Безплатни противогрипни ваксини за пенсионерите от 2019-а

Безплатни противогрипни ваксини за пенсионерите предвижда да отпуска Министерснтвото на здравеопазването от 2019 година. Те ще се предоставят на хората над 65 – годишна възраст, съобщи главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Сега не повече от 2-3% от хората у нас се имунизират срещу заболяването. Този процент ще достигне 10-15, когато се предоставят без пари на възрастните хора, прогнозира той.

Д-р Кунчев заяви, че нямаме имунитет срещу новия грипен щам „Сингапур“, тъй като човешкият организъм още не се е срещал с него. Той е от група Б. Прогнозата е, че тази година грипът ще е класически.

За пациента това значи типично изявена картина с остро начало – силна отпадналост, подчертано главоболие, трудно повлияващата се температура и болки в мускулите.

Грипът тази зима в Северното полукълбо ще бъде заснтъпен от щамовете „Сингапур“, „Мичиган“ и „Колорадо“, изолиран през 2017 година и най-старият от всички „Пукет“, който вече два пъти е минавал по нашите земи. Според д-р Ангел Кунчев той ще бъде и най-безобиден, тъй като организмът ни има изграден относително най-добър имунитет срещу него дори и без ваксина.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles