9.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Без маски в клас

По време на учебните часове няма да се в сила изискването да се носят маски. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев, който вече се е срещнал и обсъдил този въпрос с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Училищата ще продължават стриктно да правят  дезинфекции и през учебната 2020/2021 година. При съмнения за висока температура обаче децата ще бъдат извеждани от клас.

„Ще се търсят организационните и здравни варианти, така че най-малко дни да се наложи да се обучават неприсъствено ученици от начален етап. Желанието ни е най-малките ученици да прекарат максимум време в реалната класна стая.”, каза Вълчев. Той допълни, че ще бъдат предоставени няколко варианта, но те няма бъдат задължителни, защото не могат да се приложат навсякъде. Един от тях е разделението на класове и при наличието на болно дете да се тества само неговият клас и това да става 3-4, максимум 5 дни. Според Вълчев това може да стане с направата на гъвкава учебна програма. Проблемът в училищата е, че трудно могат да се разделят класовете извън стаите, защото там се срещат в стола, тоалетната, коридорите.

„Училищата е трябва да имат план за готовност и организация на работа за превключване при нужда за кратко за електронно обучение било то и за кратък период са 3, 5 или 7 учебни дни.”, обясни Вълчев. Колко да бъдат дните ще се решава за всеки конкретен случай по преценка на епидемиолозите. Това ще се случва спрямо средата на контакт на заболелите деца. Специалистите ще решават кои ученици и учители да се тестват. „Ще се опитаме дните, в които да се превключва в дистанционно обучение, да са минимални.”, каза образователният министър.

Той посочи, че при повишаване на заболеваемостта при настъпването на сезонните грипове в грипна ваканция ще излизат отделни училища, райони и общини или области, както в било и досега. „Ще имаме режим на готовност за превключване на режим на електронна среда”, посочи той.

Следвай ме –Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles