10.2 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Бизнесдама предлага да се отслужи молебен за възраждане на Северозапада

От: Наташа Войкина

Бизнесдамата Татяна Попова,собственик на една от най-големите вериги за алкохол, цигари и захарни изделия „Аванти 777“,притежаваща 60 магазина в столицата и страната и оборот от около 100 млн. лв.годишно, е предложила през месец декември м.г. да се отслужи общ молебен за възраждане на Северозапада. Корените й са от Видинския край, има магазин, отворен преди месеци в областния  град. По тези причини не й е безразлично, че регионът е най-бедният в Европейския съюз и спорадично възникват колизии в различни сфери, въпреки поетите  от години ангажименти на политици за приоритетно развитие. Попова е дарител на Троянския манастир “Успение Богородично”, на други храмове и се ангажира с много благородни каузи. Тя е искрено вярващ човек, който нито парадира с позицията си на благодетел, нито има амбициите да налага мнението си по църковни въпроси.

”Не искам да се меся в  църковните дела, но не мога и да бъда безучастна. Миналата година през месец декември помолих да се извърши молебен за възраждане  на този регион. Всички духовници в един и същи ден, по едно и също време-всеки в храма си, заедно с църковния народ и загрижени за бъдещето хора, да просят Божията милост за възраждането на Видинска епархия. Идеята ми беше приета прекрасно, но за съжаление, само толкова. Единствено отец Исаак (архимандрит Исаак – б.а.) от храма в село Арчар извърши такова богослужение.”, сподели тя в една от православните фейсбук групи.

Архимандрит Исаак

Моления при различни бедствия, напасти, нападения, безредици, обществени заплахи и нещастия са се извършвали от най-ранните години на християнството. Понякога те са правени с или пред чудотворни икони, мощи и светини. Бог, Света Богодица, Господният Предтеча, неизброимият чин на небесните чинове от архангели, ангели, херувими и серафими, предвождани от св. Архистратиг Михаил, както и множеството от светии винаги са откликвали на човешките вопли за помощ. Последните всеобщи молебени, извършени от клира на БПЦ бяха за благословение на децата на България преди няколко години и за освобождаването на задържаните ни медици в Либия. Те бяха отслужени пред три чудотворни Богородични икони от трите ни манастира – Троянският, Бачковският и Рилският, събрани в патриаршеския храм – паметник “Св. Александър Невски”. И чудото се случи. Скоро след това медиците ни бяха освободени и се върнаха в Родината.

На септемврийската си сесия през миналата година Светият Синод, по молба на вярваща майка на дете с увреждане, определи да се отслужва молитвено последование за тежко болните деца на 24 октомври- ден,в който се празнува чудотворната икона на Божията майка “Всех скорбящи радост”.

Призивът на Татяна Попова може също да бъде реализиран, стига да намери съмишленици и да бъде отправен към двамата правоправящи митрополити на Северозапада – Видинският Даниил и Врачанският Григорий.

Проблемите на многопрофилни болници във Видин и Враца, натрупаните дългове особено натази във Враца,високият процент на безработица, застаряващото население, както и стряскащата статистика на Националния център по обществено здраве и анализи по отношение на раждаемостта в Северозападна България шокират. Ето какво показват данните: Видин обезлюдява най-бързо, следват го Враца и Монтана. За първото тримесечие в България са се родили 13087 живи бебета, мъртвородените са 63, починалите са 28 664, в това число и 69 до една годинка. Във Видин са проплакали 59 бебета, а са починали 452 души. Във Враца живородените са само 198, а починалите хора са 825. В Монтана статистиката е – 247 живородени, мъртвородени 2, починали хора 736.

Врачанският митрополит Григорий освети място за параклис на територията на МБАЛ „Христо Ботев“с частица  от мощите на св. Панталеймон – всесилен лечител на болни и утешител на тежко страдащи. Събитието беше през 2017 година.

В такива и подобни критични ситуации християните отправят всеобщи горещи молитви за помощ и закрила. Духовници и миряни се посвещават в пост и молитва на усърдно призоваване на Божието застъпничество. Известна е историята за чудесното избавление на окупираните от нацистка Германия руски територии след битката при Курската дъга(1943г.), спечелена чрез застъпничеството на чудотворната Казанска икона на Св. Богородица. Повратът във войната е станал възможен по молитвите на духовник, който се е молил в уединение и пост 40 дни в Йерусалим и получил видение как може Бог да помогне –  с вяра, освобождаване на клириците от заточение, отваряне на всички  храмове и всенародно моление за победа. Пред настъпващата хитлеристка армия Сталин отстъпва пред Църквата и изпълнява това, което духовникът е получиил във видение.

Татяна Попова изпитва трудностите на голяма част от  българските бизнесмени. Два пъти за последната година нейни обекти горяха в пламъци. Въпреки това, между двата палежа тя дари 10 000 лева за лечение на болно дете. Междувременно, опожарените обекти са разчистени и ремонтирани.

„И към двата пострадали обекта нито полицията, нито прокуратурата имат някакви претенции, но все още нямат никакво заключение по нито един от казусите. Въпреки всичко продължавам с Божията помощ напред!”, казва тя.

Надеждата на Татяна Попова е, че чрез вяра и всеобщ молебен хората от Северозапада ще могат да кажат също: Продължавамe  напред!

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles