13.8 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

БЛС: Самолечението е опасно!

Коронавирусната инфекция придобива все по-широк размах в България, както и в цяла Европа. Към днешна дата заболеваемостта е 40%, изчислена на базата на резултатите от направените PCR тестове. Хората започнаха да се запасяват с витамини и минерали и да подсилват имунната си система с тях.  Някои обаче започват и да приемат превантивно антибитици, което може да се окаже изкючително опасно и да създаде резистентност на организма. За пасностите от самолечението предупреди в открито становище до медиите и Българският лекарски съюз (БЛС). Ето какво се казва в него.

Във връзка със зачестилите публикации в социалните мрежи и сайтове, написани от лекари и представящи се за такива, в които се съдържат конкретни терапевтични схеми за домашно лечение на симптоми на Covid-19 или на положителни на Covid-19 пациенти

 От БЛС заявяваме:

-Самолечение е изключително опасно!

-Част от медикаментите, които се тиражират, биха могли да доведат до свръх натрупване в организма, което да причини внезапно и остро кървене в организма. Друга част от препоръчваните медикаменти са  откровено безполезни в ситуацията и представляват търговска реклама на хранителни добавки.

-Протоколите, които се публикуват в научните издания, не съдържат конкретни търговски марки. Те се  изпълняват от квалифицирани медицински лица и не служат за самолечение от страна на пациентите.

-Срещаната повторяваемост на препоръчваната терапия от лекуващите лекари на симптоматиката на остро вирусно заболяване е привидна. Тя е съобразена с индивидуалното  състояние на пациента и не може да се използва като универсално лекарство за всички. Отпуснатото на близък лекарство не трябва  да се взема без консултация с лекар.

Призоваваме гражданите при симптоми да се обърнат към личния си лекар, който ще им назначи индивидуална терапия. Нека да бъдем отговорни и да не се доверяваме на публикации, които ни „лекуват“. Самолечението е опасно!

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles