7.1 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Болници искат НЗОК да плати надлимитната дейност за 3 години назад

Болници искат НЗОК да плати надлимитната дейност за 3 години назад. Те са изпратили декларация по този повод до президента Румен Радев, до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов, здравният министър Кирил Ананиев, омбудсмана Мая Манолова и до Българския лекарски съюз.

„Следвай ме“ я публикува без промени.

Д Е К Л А Р А Ц И Я

от НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ НА ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ, СДРУЖЕНИЕ НА ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ В БЪЛГАРИЯ, БЪЛГАРСКА БОЛНИЧНА АСОЦИАЦИЯ

Повод да разпространим тази декларация е започналата дискусия за неизплатените от НЗОК средства към болници в други страни-членки на Европейския съюз за извършено лечение на български граждани.

В тази връзка искаме отново да напомним, че НЗОК дължи средства и на Българските болници за извършено лечение на български граждани.

За 2017 година не платено лечение на обща стойност 52 648 138 лева, за 2016 година за 18 770 711 лева, а за 2015 година за 51 187 000 лева.

Общо за трите години НЗОК дължи за проведено лечение на Български граждани – задължително здравноосигурени лица, в Български болници сумата от 122 605 849 лева, без да броим законната лихва за просрочените плащания.

Обръщаме се към народните представители, когато разгледат въпроса със задълженията на НЗОК към болници в Европейския съюз, да вземат предвид, че Българските болници са също Европейски болници, работещите при нас медици и лекуващите се при нас пациенти също са Европейци. Нека, когато се взема решение за изплащане на дължими суми да се мери с еднакъв аршин и да се изплатят всички задължения и към чуждестранните и към Българските болници.

Обръщаме се към делегатите на извънредния събор на Българския лекарски съюз с предложение да разгледат въпроса с неизплатените от НЗОК средства за болнична помощ и да преценят, дали решаването му да не бъде поставено, като условие за подписване на новия НРД.

Увеличаване лимитирането на дейността на Българските болници автоматично ще доведе до увеличаване броя на лекуващи се в чужбина Български пациенти, поради невъзможност да се лекуват в България. Цените, на които те ще се лекуват в Европейските болници ще са няколкократно завишени и това завишение всички ние- Българските данъкоплатци, ще трябва да платим.

Изразяваме още веднъж нашето категорично несъгласие с политиките на лимитиране във всичките ѝ форми. Тези политики нарушават конкуренцията, спъват модернизацията и спират развитието на Българското здравеопазване. Тези политики вредят не сам на болниците, но най-много от тях страдат нашите пациенти.

Призоваваме Правителството да извърши промяна, като възстанови конкуренцията, основана на свободния избор на пациента. Нека парите следват пациента, а не обратното!

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles