9.7 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Бутилираната вода крие опасен химикал – BPA

Използвате ли бутилирана вода?

Ако отговорът е „да“, следващият въпрос, на който трябва да отговорите, е: Какъв е срокът на годност на бутилираната вода?

Просто казано, бутилираната вода има неопределен срок на годност, ако се съхранява правилно. Но трябва да запомните, че пластмасовите бутилки могат да “изпускат” химикали като BPA.

BPA или бисфенол А е химикал, който се добавя към много търговски продукти като контейнери за храна и хигиенни за храна и други артикули. Химикалът се използва и за направата на епоксидни смоли, които се разпространяват по вътрешната облицовка на контейнерите с консервирани храни, за да се продукти. Първо открити през 1890 г., химиците разбират, че BPA може да се смесва с други съединения, за да се получат здрави и еластични пластмаси.

В днешно време BPA се използва за производство на пластмасови продукти като бебешки бутилки, контейнери предотврати корозия и счупване на метала.

Съвети за съхранение

Срокът на годност на бутилираната вода зависи най-вече от условията на съхранение. Познаването на тези специфични условия ще спомогне за значително удължаване на срока на годност на бутилираната вода.

Съхранявайте бутилираната вода на хладно и тъмно място, далеч от продукти със силни миризми като консумативи за почистване.

Избягвайте продължително излагане на слънчева светлина.

Ако трябва да съхранявате бутилирана вода навън, покрийте я правилно, за да я предпазите от елементите и екстремните температури. Водата, съхранявана отвън, трябва да се консумира възможно най-скоро.

Никога не съхранявайте бутилирана вода в близост до източник на топлина или директно на пода или на земята.

Минимизирайте възможния растеж на бактерии и водорасли, като съхранявате бутилирана вода в тъмна стая.

В идеалния случай, трябва да съхранявате бутилираната вода в мазето на дървени палети. Покрийте бутилките с брезент, за да ги предпазите от светлината.

Използвайте перманентен маркер, за да обозначите бутилираната вода с датата на съхранение.

BPA и бутилираната вода

Трябва да държите бутилираната вода далеч от пряка слънчева светлина, тъй като някои бутилки за вода са направени от полиетилен терефталат и могат да освободят химикалите антимон и BPA. Излагането на вода на топлина може да повиши нивата на BPA над това, което се счита за безопасно за човешка консумация.

Данните сочат, че BPA може да проникне в храни или напитки от контейнери, които са направени с BPA. Това е сериозна опасност за здравето, тъй като е установено, че BPA засяга мозъка, поведението и простатната жлеза на фетусите, бебетата и децата. Научните открития също предполагат, че има връзка между BPA и повишеното кръвно налягане.

Според Агенцията по храните и лекарствата (FDA) на САЩ, “BPA е безопасно при много ниски нива, които се срещат в някои храни”.

За да поддържате цялостното си здраве, избягвайте да пиете или да ядете от пластмаса колкото е възможно повече. Съхранявайте само по няколко пакета с бутилирана вода наведнъж, след това ги обозначете правилно и ги използвайте възможно най-скоро.

Когато готвите или приготвяте храна у дома, използвайте контейнери от стъкло, порцелан или неръждаема стомана за горещи храни и течности, вместо пластмасови контейнери.

Веднъж отворена, бутилираната вода ще издържи много дълго време, ако я държите чиста и съхранявана при подходящи условия, както е описано по-горе. Но след време може да загуби вкуса си.

Можете да пиете стара бутилирана вода, стига да няма странен вид, мирис или вкус.

Снимка: iStock

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles