6.7 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

БЧК монтира контейнери за стари дрехи в Перник и Варна

Българският червен кръст (БЧК) ще инсталира два контейнера за събиране на стари дрехи в Перник на 15 октомври. До края на месеца се планира да бъдат поставени и във Варна, съобщиха от Червенокръстката организация.

Съоръженията за текстил са част от мащабна национална кампания за популяризиране на система за ефективно събиране и оползотворяване на дрехи и текстилни продукти от населението. Тя стартира от Пловдив на 1 март 2016 г., след което мрежата от контейнери постепенно се разшири и в София. В момента в столицата са разположени 60, а в Пловдив – 18.

Инициативата се реализира от фирма „Хюманита“ съвместно с Българския Червен кръст, по подобие на отдавна съществуващ модел в Западна Европа.

Събраните продукти периодично се събират и се извозват до специализирана фабрика за сортиране, където при необходимост се преработват или се подготвят за повторно оползотворяване.

Изискването към текстилните изделия – дрехи, домашен текстил, чанти и други аксесоари, е да бъдат в годно за употреба състояние и да са прилежно опаковани в торбичка.

Част от годните за употреба дрехи,  се заделят за създадаване на  кризисен резерв за подпомагане от БЧК на пострадали при бедствия, аварии и кризи. Те ще се раздават целево на хора в случай на нужда.

Друга част от текстилните изделия, които са годни за използване отново като дрехи, се изнасят предимно за страни от Третия свят в Африка, Централна Америка, Близкия Изток и др.

Останалите изделия, които не са годни за употреба по първоначалното им предназначение, се преработват и рециклират в България или фабрики в други държави, като от тях се създават продукти като почистващи кърпи, тапицерии за автомобилната промишленост, топлоизолации и много други продукти, произвеждани от рециклиран текстил.

Инициативата се реализира вече трета година, като през 2016 г. е дарен 316 440 кг. текстил, през 2017 г. количеството е 534 380 кг., а от началото на 2018 г. до момента е над 600 000 кг.

Този щадящ природните ресурси модел има за цел да връща суровините обратно в икономиката и да създава възможности за удължаване на техния живот чрез многократно използване или трансформирането им в друг вид продукт. По този начин се предотвратява или поне намалява значително добива на нови природни ресурси.

 

 

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles