10.2 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Велики петък в Западната църква в условия на пандемия (ГАЛЕРИЯ)

Католици и протестанти честват Велики петък с надежда за отслабване на коронавирусната криза на много места по света. Религиозните обекти по Светите земи са отворени за ограничен брой богомолци, а обичайното масово поклонение през Страстната седмица в Ерусалим отсъства и тази година, предадоха световните агенции.

Вирусът още върлува в Бразилия, Франция, Филипините и в други страни с преобладаващо християнско население. Там вярващите за втора поредна година прекарват Страстната седмица при различни ограничения в придвижването заради по-заразните щамове на вируса.

Миналата година Ерусалим беше под строг локдаун, но на Велики петък францискански монаси в кафявите си раса поведоха стотици богомолци по Виа Долороса – пътя на Иисус Христос към Голгота , и произнасяха молитви. Друга група носеше дървен кръст по пътя през Стария град, като пееше химни и спираше за молитви. Храмът „Възкресение Христово“, изградена върху мястото, на което християните вярват, че е бил разпнат Божият син, бе отворена за посетители с маски и при физическо отстояние.

Израел осъществи една от най-успешните ваксинационни кампании в света, което позволи в страната да бъдат отворени ресторантите, хотелите и религиозните обекти. Пътуванията със самолет обаче са още ограничени от карантинни и други мерки.

Папа Франциск започна деня с посещение във ваксинационния център във Ватикана, където през последната седмица доброволци поставяха ваксини на инвалиди и бедни и жители на Рим. Папата, с маска на лицето, се снима с някои от доброволците. Светият престол бе закупил дози за имунизирането на персонала на Ватикана, а излишъкът предостави за бездомните.

Националният вечерен час във Франция, започващ в 19.00 часа, наложи церемониите за Велики петък да са през деня, а нощните процесии са драстично съкратени или отменени. Тази година в парижката катедрала „Нотър Дам“, която претърпя пожар, няма литургия. Богослуженията в много енории се излъчват онлайн.

В Испания за втора поредна година Велики петък се отбелязва без традиционните процесии, а в черквите допускат ограничен броя богомолци. Там също литургиите се излъчват онлайн в много от енориите.

Улиците на Филипините бяха необичайно тихи на Велики петък. В столицата Манила и още четири провинции са забранени религиозните събирания. През тази седмица правителството на островната държава постави под локдаун територии с население над 25 милиона души заради тревожното нарастване на броя на новите случаи с коронавирус.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles