5 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Взрив на метеорит със силата на 7 атомни бомби

Метеорит се е взривил над Берингово море със силата на седем атомни бомби, подобни на тези от Хирошима, съобщи АФП. Информацията беше предадена и от ТАСС.

Учените от Националното управление на САЩ по аеронавтика и изследване на космическото пространство (NASA) са регистрирали мощен взрив в атмосферата на земята, който се е случил над акваторията на Берингово море на няколкостотин километра от руското крайбрежие.

По данни на американското космическо ведомство, метеоритът е влязъл в атмосферата на 18 декември 2018 година. Скоростта на космическия обект с диаметър от няколко метра е била 32 км/с и той е долетял на 26 километра над повърхността на планетата.

Силата на взрива е била 173 килотона, което е седем пъти повече от тази на атомната бомба, хвърлена по Хирошима през 1945 година. През последното десетилетие по-мощен от този нов „космически пришълец“ е бил само знаменитият Челябински метеорит.

Специалистите отбелязват, че събитието е останало незабелязано за дълго време, защото се е случило в отдалечено и безлюдно място. Информацията за метеорите се появи чак сега, тъй като на американските учени им е било нужно време, за да обработят спътниковите снимки, на които е фиксиран мощният взрив.

Що се отнася до метеорита „Челябинск“, то той влезе в атмосферата на Земята на 15 февруари 2013 година сутринта, предизвиквайки силен взрив на височина 30-50 км и падане на многобройни фрагменти на голяма територия в Челябинска област. Взривът е бил наблюдаван от стотици хиляди хора край Урал и в Северен Казахстан. Най-големи фрагменти от небесното тяло паднаха в околностите на езеро Чебаркул, на 78 км западно от Челябинск. От взривната вълна се счупиха стъклата на стотици хиляди домове в Челябинск и неговите околности.


Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles