11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

„Виенска класика“ в Бургаската опера

Концертът под палката на маестро Йордан Дафов се посвещава на 250-годишнина от рождението на виенския класик Лудвиг ван Бетовен

След успешния, макар и необичаен – поради обективната обстановка, летен сезон, който бе закрит с комичната опера от Офенбах „Хубавата Елена“, на сцената на Летния театър, Държавна опера – Бургас открива Сезон 2020/2021 – на 17-и септември, от 19 часа, в Зала Опера, с атрактивен концерт, представящ шедьоври на виенските класици Хайдн, Моцарт и Бетовен, под надслов „Виенска класика”. Концертът е посветен на 250 години от рождението на големия композитор Лудвиг ван Бетовен, представител на Виенската школа, заедно с другите колоси в музиката на неговото съвремие – Йозеф Хайдн и Волфганг Амадеус Моцарт. Виенският класик е важна фигура в периода, който се счита за преход между класицизма и романтизма. Бетовен е смятан за един от най-великите композитори в историята на световното музикално наследство, за него са характерни екстремните нива на драматизъм, героика, емоционални амплитуди и неподражаема наситеност на вложения в композициите чувствен заряд.

В програмата на концерта „Виенска класика“, обединена идейно в рамката на виенския класицизъм, носещ характерните черти на европейски стил, аристократично отношение към света и красив музикален изказ, ще прозвучат: Симфония в Си бемол мажор №85 „Кралицата“ Hob I/85 от Йозеф Хайдн, Коронационна меса за солисти, хор и оркестър в До мажор от Волфганг Амадеус Моцарт и Фантазия за пиано, хор и оркестър в до минор, опус 80 от Лудвиг ван Бетовен.  Зад диригентския пулт ще бъде маестро Йордан Дафов, който тази година навърши 80-години, но продължава да е изключително енергичен, прецизен и вдъхновяващ оркестрантите и публиката със своя изискан индивидуален поглед върху партитурите и лична харизма, която обединява музикалните идеи и ги вплита в единно естетическо внушение. 

В концерта „Виенска класика” красотата и въздействащата сила на своите таланти ще вплетат солистите: Рада Чомакова – пиано, Йоана Железчева –  сопран, Йоана Кадийска – мецосопран, Яни Николов –  тенор, Костадин Мечков – бас. Във внушителната програма участват съставите на оркестър и хор на Държавна опера – Бургас. Диригент на хора е Невена Михайлова, концертмайстор – Ваня Златева. 

Според изискванията на Здравното министерство, присъстващите на концерта трябва да са с предпазни маски, като в залата ще бъдат взети всички необходими противоепидемични мерки.

За диригента:

Един от емблематичните представители на съвременната българска диригентска школа, познат като диригент с висока музикална култура и уважаван заради неповторимата си техника на дирижиране.

Завършва Българската държавна консерватория в София в класа на проф. Константин Илиев. От 1970 до 1971 г. като млад диригент взима майсторски клас по анализ, композиция и естетика при проф. Оливие Месайе в Парижката национална консерватория. През 1966 г. започва като диригент на Варненска филхармония. През 1977 г. е артистичен директор и главен диригент на Бургаска филхармония. В началото на 1981 г. става диригент на Софийския филхармоничен оркестър, като едновременно с това е и главен диригент на Толбухинския камерен оркестър, който под неговата умела диригентска палка успява да си извоюва името на един от най-добрите камерни ансамбли в България. От 1997 до 1999 г. е артистичен директор и главен диригент на Варненска филхармония. Междувременно маестро Дафов води майсторски клас съвместно с Х. Фаберман (САЩ). От ноември 2000 до май 2002 г. е директор и диригент на Софийска филхармония. Познат като диригент във Франци, Италия, Русия, Швейцария, Румъния, Испания, Полша, Унгария. Прави записи за БНТ и БНР, както и за френското и шведското радио и испанската телевизия. Автор е на три симфонии, „Утринна музика и серенади“ (за струнен оркестър), „В профил и анфас“ (за голям симфоничен оркестър), вокална музика за инструментални камерни състави, театрална музика.

За солистите:

Рада Чомакова, пиано, завършва пиано в София в Музикалната академия при проф. Люба Обретенова. Прави едногодишна специализация в Москва в Института Гнесини. От 1970 година работи като преподавател по пиано в Музикалната гимназия в Бургас. Нейните ученици са носители на повече от 200 награди на конкурси в България и в Европа. Чомакова има активна концертна дейност като солист на оркестри, като солов и камерен изпълнител. Била е солист на всички български оркестри, свирила е в Полша, Румъния, Русия, Италия, Германия, Унгария. В репертоара си има 40 клавирни концерта. Представила е пълен интеграл на 32 Сонати от Бетовен, 10 сонати за пиано и цигулка на Бетовен, Сонатите на Брамс, Франк, Равел, Дебюси, Шуберт, Шуман и други. В нейния репертоар влизат огромен брой произведения от барока до съвременната музика. Има издаден компакт диск с произведения на Панчо Владигеров. От 20 години прави в Бургас Фестивал на Руската клавирна музика. Носител е на много награди от български и международни конкурси. Удостоена е със Златна и Кристална лира на Съюза на музиката дейци в България. Присъдена и е и Золотая Муза. Многократно е удостоявана с наградата за музика на Община Бургас и Областна администрация Бургас. Почетен гражданин е на град Бургас. Води майсторски класове в България и Германия. Член на жури на, конкурси в Бургас, Поморие, Шумен и София.

Йоана Железчева е един от малкото драматични сопрани в България за последните 20 г. Солистка на Държавна опера – Бургас от десет години. Завършва средното си образование в Шумен, след което и ДМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София, в класа по оперно пеене на Христина Ангелакова. Завършвайки магистърската си степен през през 2003 г. дебютира като мецосопран на сцената на Софийска Опера в множество заглавия, сред които „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт, „Фауст“ на Гуно, „Кармен“ на Бизе и пр. Междувременно специализира в майсторски класове при Александрина Милчева, Анна Томова-Синтова. Лауреат от международни и национални конкурси – „Христо Бръмбаров“- I-ва награда,  „Гена Димитрова“- II-ра награда, „Пълдин“ – специална награда. От 2008г.  е постоянен член на солистичния състав на Държавна Опера – Бургас, където прави своите най-добри и значими роли, като първата от тях е Амелия в „Бал с маски“ на Верди, а това е и дебютът й като сопран на оперна сцена. Следват Бътерфлай от едноименната опера на Пучини, Манон от „Манон Леско“ на Пучини, Лиу от „Турандот“ на Пучини, Сантуца от „Селска чест“ на Маскани, Лейди Макбет от „Макбет“ на Верди, Аида на Верди, Леонора от „Трубадур“ на Верди, „Норма“ на Белини. Нейни партньори на сцената са били Дарина Такова, Орлин Анастасов, Лео Нучи, Салваторе Фисикела и най-добрият мецосопран в световен мащаб към този момент – Анита Рачвелишвили. Непрестанен гост на Софийска и Русенска сцена.

Йоана Кадийска, мецосопран, започва музикалната си кариера като солистка на Детски радио хор към БНР, с диригент акад. Христо Недялков. Там е забелязана от великата оперна прима Александрина Милчева, която става нейна вокална педагожка.

Завършва оперно пеене в НМА „П. Владигеров“, в класа на проф. Свилен Райчев и през 2015 г. получава своята диплома за магистър със специалност класическо пеене. В момента е докторант в НМА „Панчо Владигеров“.

През 2011 г. печели ІІ награда на ХVІ Международен младежки музикален фестивал-конкурс, Добрич-Албена, „Надежди, таланти майстори“. Две години по- късно, през 2013 г. печели стипендия от Фондация „Борис Христов“ за Оперна Студия в Национална Академия „Санта Чечилия“ – Рим, където специализира със сеньора Рената Ското, вокален педагог Анна Ванди и маестро Чезаре Скартон.

Сред постиженията й се нареждат още: ІІ награда на ХХІV Национален конкурс за млади инструменталисти и певци „Светослав Обретенов“; награда на публиката и награда за най-добра интерпретация на българско музикално произведение на Международен конкурс за оперно пеене „Розата на Евтерпа в Карлово“; III награда на Втори международен конкурс за оперни певци „Елена Николай“; ІІ награда на Х международен конкурс „Франц Шуберт“ и финалист на International Vocal Competition, Zdar nad Sazavou, Czech Republic.

През годините посещава различни майсторски класове за вокални и сценични умения и работа върху интерпретация на оперни произведения при редица изтъкнати педагози и творци с международно признание, между които – Дарина Такова, Анна Томова – Синтова, Карло Коломбара, Фиоренца Косото, Бруна Балиони, Лариса Гергиева и др.

През 2018 г. става стипендиант на фонда на Райна Кабаиванска и продължава обучението си в Модена, Италия.

Своя дебют прави на сцената на ДМБЦ „Ст. Македонски“, с ролята на Елена в постановката „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах, режисьор Марио Николов, под диригентството на Юли Дамянов. Сред творческите й изяви на сцена са още:

• ролята на Дорабела в „Cosi fan tutte“ от В. А. Моцарт, на сцената на Бургаската опера – режисьор Александър Текелиев и диригент Ивайло Кринчев;

• ролята на Церелина в „Дон Жуан“ от В. А. Моцарт, на сцената на Бургаската опера – режисьор Александър Текелиев и диригент Рафаел Фейе;

• ролята на Олга в „Евгений Онегин“ от П. И. Чайковски, на сцената на Държавна опера Пловдив, режисьор Вера Петрова и диригент Лучано Динтино;

• ролята на Мадам Флора в „Медиума“ от Меноти, на сцената на Държавна опера Стара Загора, режисьор Огнян Драганов, диригент Виктор Крумов

• ролята на Сузи в „Лястовичката“ на Джакомо Пучини, на сцената на Държавна опера Стара Загора, с реж. Явор Гърдев;

• и др.

Яни Николов, тенор, е възпитаник на НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ град Бургас със специалност кларинет. Носител на множество награди в страната и чужбина. От 2009 година, студент в НМА „Проф. Панчо Владигеров“- София, със специалност класическо пеене, в класа на Мария Белчева. Още като студент е забелязан и първите роли не закъсняват. Дебютира на сцената на Софийската Опера и балет, в студентски проекти на акд.Пламен Карталов. Участник в множество майсторски класове на световни певци и музиканти като: Карло Коломбара, Роберто Скандюци, Лучана Динтино, Кристиан Бенедикт, Ричард Баркър, Дарина Такова , Орлин Анастасов, Емил Иванов, Катя Борисова, Иван Консулов и други.

Участник в оперни фестивали и концерти в България, Гърция, Австрия, Румъния и Швейцария. Като най-престижни сред тях са: зала България със Софийска Филхармония, зала 1 на НДК с Филхармония Букурещ. Гост изпълнител в Евро Парламента в Брюксел, по случай националният празник на България, под патронажа на българското правителство.

Костадин Мечков, бас, се дипломира се във вокалния факултет на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ с класическо пеене в класа на проф. Илка Попова. Преди и след дипломирането си получава награди от национални и международни конкурси – първа награда от конкурса „Светослав Обретенов“, трета награда от Международен конкурс за млади оперни изпълнители „Елена Николай“. Дебюта си прави на сцената на Държавна опера – Варна в „Севилския бръснар“ през 2010, като през същата сцена изпълнява ролята на Колин в „Бохеми“ в Софийска опера и балет. Чест гост на Софийска опера и балет, Софийска филхармония, оперните театри във Варна, Стара Загора, Пловдив и Бургас. Гостува на чуждестранни оперни сцени като „Auditorio nacional“ в Мадрид и „Bunka Kaikan“ в Токио. Участник в майсторските класове на Райна Кабаиванска в периода 2010-2016 г. Три поредни години печели стипендии за обучение в Сиена и Модена, Италия. Участва в концерта „Звездите на операта“ в НДК, посветен на 80 годишния юбилей на Райна Кабаиванска.

Програма за месец септември

След кратка творческа почивка, съставът на Държавна опера – Бургас е подготвил следната програма за м. септември, освен концерта „Виенска класика“ на 17-и септември:

19 септември 2020, 11:00, Зала Опера

МАКС И МОРИЦ

ОПЕРА ЗА ДЕЦА ОТ АЛЕКСАНДЪР ЙОСИФОВ

Либрето  – Банчо Банов

Диригент – постановчик  – Цанислав ПЕТКОВ

Режисьор  – Александър ТЕКЕЛИЕВ

Сценография  – Иван ТОКАДЖИЕВ

Костюми  – Анна-Мария ТОКАДЖИЕВА

Танци  – Галина КАЛЧЕВА

Пом.-режисьори  – Лина ПЕЕВА, Петър ТИХОЛОВ

Действащи лица и изпълнители:

Макс – Mилен Динолов

Мориц –  Бранимир Недков

Писателят Буш –  Йордан Христозов

Леля Грета – Калина Попова

Хлебарят – Диман Панчев

Музикантът – Яни Николов

майстор Бьок – Петър Тихолов

Художникът – Мирослав Димитров

С участието на балета на Държавна опера – Бургас.

25 септември 2020, 19:00, Зала Опера

„ЛАТИНО ПУЛС“

Диригент – СВИЛЕН СИМЕОНОВ

Концертмайстор – ВАНЯ ЗЛАТЕВА

Хореография – ГАЛИНА КАЛЧЕВА

Аранжименти – СВИЛЕН СИМЕОНОВ

Солист – Ралица Петкова – електрическа и акустична цигулка

В програма са включени: Боса Нова, Самба, Хабанера, Бразилейра, Румба, Милонга, Ча-ча-ча, Хота, Фарандола, Арагон, Сигидилия.

Адаптация за симфоничен оркестър, фламенко балет и електрическа цигулка

29 септември 2020, 19:00, Зала Опера

„ХУБАВАТА ЕЛЕНА“

КОМИЧНА ОПЕРА В ДВЕ ДЕЙСТВИЯ ОТ ЖАК ОФЕНБАХ

Либрето Анри Мейак и Людовик Алеви

Спектакълът се изпълнява на български език

Диригент – ЦАНИСЛАВ ПЕТКОВ

Режисьор – АЛЕКСАНДЪР ТЕКЕЛИЕВ

Сценография  – БОРИС СТОЙНОВ

Художник по костюмите  – ЦВЕТАНКА ПЕТКОВА- СТОЙНОВА

Диригент на хора – НЕВЕНА МИХАЙЛОВА

Хореография – ГРИША РОГЛЕВ

Концертмайстор – ЙОРДАН КОВАЧЕВ

Помощник-режисьор – Петър ТИХОЛОВ

Действащи лица и изпълнители:

Елена – Йоана Кадийска

Парис – Яни Николов

Менелай – Йордан Христозов

Меркурий – Мирослав Димитров

Юнона – Калина Попова

Венера – Лина Пеева

Минерва – Полина Бахчеванова

Калхас – Диман Панчев

Агамемнон – Бранимир Недков

Орест – Мария Цветкова-Маджарова

Ахил – Костадин Мечков

Аякс I – Милен Динолов

Аякс II – Любомир Тодоров

Филоком – Николай Николов

Бакхис – Стефка Христозова

Оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles