20.4 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Витлеемската пещера. Какво има днес в нея?

И днес, точно както и във времето на Христос, е съхранена каменната пещера във Витлеем, в която се е родил Спасителят. Тя е отворена за посещения на поклонници целогодишно.

Господ добре познавал окаменелите човешки сърца и съмняващия се човешки разум и свързал най-важните събития от земния Си живот с неразрушими скали, оцелели през вековете до днес.

За отбелязване е, че до IV век нямаме никакви сведения за поклонения в Светата земя и за почитане на места, свързани със земния живот на Господ Иисус Христос.

Свети Константин Велики – византийският император при когото християнството става на почит, променил това положение. През IV век той построил храма  “Рождество Христово” върху мястото на Витлеемската пещера. На едно място на пода, върху което се смята, че е била яслата, където е бил положен да спи Младенецът Иисус Христос след раждането Си, и където се е спряла звездата, която водела мъдреците,  впоследствие били направени сребърни лъчи  (виж снимката). Всеки, който сега посети това място, може да ги види, да преклони глава на мястото, където се е родил нашият Господ, и да му се помоли за това, от което има нужда, както и да ни направи по-добри.

От ІV век до днес пещерата е в пределите на храм. Всеки ден тя е посещавана от  християни от всички краища на света.

В някои страни за Коледа хората подреждат пещери и ясли, които приличат на куклен дом. В тях те поставят фигурите на Иисус Христос, Дева Мария, Йосиф, мъдреците и агънцата.  Тази традиция се практикува напоследък и в България. Масово, навсякъде по света, се украсява елха или друго дърво, ако вярващите са в географска ширина, където иглолистни не растат.

 

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles