17.1 C
София
събота, юли 27, 2024
spot_img

Вкусно през морета и океани: Киш с аспержи (2 РЕЦЕПТИ)

Печивото е популярно във Франция, но произходът му е от Германия, може да се приготви и по способа за баница

Киш с аспержи, какво е това? Ще се запитат мнозина.

Аванти

Това е вкусно ястия от тесто и слой от целенчуци, месо и различни видове сирена. В случая с аспержи. То е много популярно във Франция, но няма претенции да принадлежи към висшата френска кухня, а е бързата вечеря, която трябва да приготви всяка делова жена. Поднася се винаги с чаша вино. Всичко необходимо за вашата трапеза можете да намерите на изгодни цени и с високо качество в магазини АВАНТИ (Виж ТУК).

Кишът, макар и популярен в страната на краля Слънце, води началато си от Германия и по-точно от областта Лотарингия. За основа служи многолистно (слоесто) тесто. Спокойно обаче може да се приготви и с кори за баница. Колкото до аспержите, те се продават във всяка верига магазини за хранителни стоки при това, цените им са приемливи. Намират се и намалени. Ако те са по-стари, трябва да се варят 10-ина минути. Пресните не е необходимо да варите.

Първа рецепта

Продукти: 1 пакет слоесто тесто, 1 супена лъжица брашно за посипване, твърдо сирене тип кашкаварено – 2 чаши настъргано, аспержи – 700 г, сол и пипер – на вкус.

Приготвяне: Тестото се разстила върху хартия за печене в тава или направо в тава, намазнена и посипана с брашно, за да не полепне. Изтнегляме по стените, за да се оформи „тавичка“. Набучване произволно с вилица и запичаве за 10-15 минути във фурната на 200 градуса. През това време настъргване сиренето. Предварително аспержите са варени около 10 минути, но не до пълно сваряване. Подсушаваме ги и изрязване ненужните краища. В порозовялото от печенето тесто слагаме сиренето, отгоре аспержите и посипваме с пипера и солта. Пече се 20-25 минути, но наблюдаваме. Поднася се с вино или бира.

Втора рецепта (за баница):

Продукти: 1 кг бели (или зелени!) аспержи, 25 г масло, 5 листа кори за, баница, 3-5 яйца, 100 г бяло сирене, 15 г босилек или джоджен, 125 млл сметан. Необходим ни е още миксер и правоъгълна тава.

Приготвяне: Почистените аспержи се варят не повече от 10 минути. Отцеждат се добре. Корите на се намазват с разтопено масло от двете страни. Редят се върху хартия за печене в тава. Краищата се изтеглят нагоре. Разбиват се яйцата със сиренето. Добавят се разбитите босилек и сметана. Добавят се черен пипер и малко сол на вкус. Сместа се разстелва върху корите в тавата, отгоре се слагат аспержите. Пече се около 20 минути до златист цвят.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles