18.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Врачанският митрополит Григорий донася Благодатния огън

Владиката заминава без свещеник, за да не лишава вярващите от литургия

От: Наташа Войкина, Враца

Снимки: Авторът

Врачанският митрополит Григорий ще донесе Благодатния огън от Божи гроб на Велика събота. Тази година той е определен от Светия синод. Миналият Велиден светинята не беше донесена заради пандемията, като свещениците запаиха вещите на вярващите от пламъчето на донесения през 2019-та.

Владиката ще лети за Тел Авив без свещеник, придружаван само от директор на Дирекцията по вероизповеданията Емил Велинов независимо, че кабинетът в оставка гласува решение на зседание в сряда и възможност да пътуване на трети човек. За целта, както обикновено, се отпуска правителствения фалкон.

“Отиваме само с г-н  Емил Велинов за Благодатния огън, защото не е искам да лиша вярващите от литургия на Велика събота вярващите. Всеки свещеник обгрижва няколко енории във Врачанска епархия и не е редно хората да бъдат оставени без благослов и причастие за Пасха. Освен това, заради пандемията, ограничителните  мерки и тази година в Израел  са много  и съставът на делегациите, които желаят да получат Благодатния огън на Велика събота, е символичен”, каза дядо Григорий за “Следвай ме”.

На Велики четвъртък той отслужи литургия в митрополитския храм “Свети Николай Мирликийски Чудотворец” заедно с храмовото свещенство, секретаря на митрополията свещеноиконом Николай Костадинов, двамата дякони Симеон и Серафим и двама  иподякони.    Епархийският архиерей извърши Велик маслосвет, а дошлите в църквата миряни благоговейно и покайно съпреживяха извършването  на тайнството. Своята проповед митрополитът започна с думите, че маслосветът, който вярващите с нетърпение очакват на този ден, не е най- важното събитие.

”Това, на което ние трябва да обърнем внимание, е чинът на умиване на нозете, който Спасителят днес е извършил спрямо своите ученици, давайки пример за смирение, служене на ближните и непревъзнасяне над тях. Това трябва да е пример за всички християни – и вишестоящи, и нищи. Днес се е състояла Тайната вечеря на Христос с апостолите и по този начин е установено великото тайнство Евхаристия, което е смисълът на вярата ни-  лично съединяване на вярващия  с Христа чрез Неговото тяло и кръв.”, акцентира Негово Високопреосвещенство. Владиката  припомни и падението на Юда, предал Месията и подчерта, че всеки от нас трябва да бъде бдителен  в делата и думите си, защото чрез тях волно или неволно   може да извърши  същото предателство. Архиереят се спря и на залавянето на Иисус, молитвата Му в Гетсиманската градина и малодушието на изоставилите Го ученици с изключение на Матей и Йоан. Той лично помаза вярващите с  личен маслинов елей, който по традиция се освещава отделно , а  вярващите отнесоха  скъпоценния дар по домовете си от общия съд – за помощ при телесна и духовна немощ.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles