12.6 C
София
четвъртък, май 9, 2024
spot_img

Всяка втора жена над 50-е се изпуска

Лекуват го безкръвно в Пловдив

Половината от жените над 50-те страдат от „изпускане“ на урина,, съобщават лекари. От инконтиненция, каквото е медицинското наименование на този проблем, страдат 25% от тези на на възраст от 14 до 21 години), между 44 и 57 на сто от тези в менопауза (40-60 години) и 75 процента от тези, които са над 75 години, показва изследване на Американския колеж на терапевтите (ACP). За България няма такова цялостно изследване.

Лекарите отвъд океана твърдят, че действителните цифри са по-високи, поради факта, че повечето жени не говорят за този деликатен проблем“, обяснява д-р Богдана Попова, уролог в пловдивската клиника „Медикус Алфа“ и Медицински център „Хипоталамус“.

Обикновено болестта се свързва с раждане, отпускане на мускулатурата на тазовото дъно, която контролира уринирането, при рязко отслабнали или напълнели, както и при жените в предклимакс, отстранена матката или със запек.

Ненапразно „лехусата“ – родилка до четирийсетия ден след раждането, трябва да лежи, да не се преуморява, припомня народната традиция д-р Попова. Така, тя се предпазва от отслабване на тазовата мускулатура и последващи здравни проблеми“, обяснява специалистът.

Страдащите от неконтролирано изпускане на урината трябва да знаят, че лесно могат да прекратят проблема – чрез иновативна “слинг-пластика“, посочва решението д-р Попова.

Уролозите на клиника Медикус Алфа са сред малкото специалисти, които прилагат този миниинвазивен и безкръвен метод. Инконтиненцията при жените традиционно се лекува с класическа отворена операция с пълна упойка, при която се правят различни видове корекции, свързани с уретрата и шийката на мехура. Следоперативният период е доста дълъг – 10-15 дни пациентката трябва да лежи. Най-големият недостатък обаче е, че проблемът с инконтиненцията се решава само в 50 процента от случаите. За разлика от операцията, при миниинвазивния моно слинг метод успеваемостта е над 95 процента.

Следвай ме – Здраве

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles