12.3 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Въвеждат нови мерки в София и страната

Те ще бъдат обявени на брифинга на НОЩ в четвъртък

Решението за затягане на мерките в София и страната ще бъде обявено на редовния брифинг на НОЩ в четвъртък. Решенията ще влязат в сила най-вероятно в събота – за София, а за страната – в понеделник. Това обяви на брифинг доц. Ангел Кунчев след заседание на Столичния оперативен щаб за ограничителни мерки в София, където само за последното денонощие бяха регистрирани 1116 новозараразени с COVID-19 от общо 4637 за цялата страна.

„Моментът да се действа решително срещу коронавируса е настъпил. Мерките ще са непопулярни, на никой не му харесва да спира работа, да има ограничения, но ситуацията го налага. Днес се събрахме представители на различни здравни заведения и власти, както и представители на различни отрасли – туризъм, търговия, заведения, за да чуем и техните мнения. Търсим балансирано решение”, каза Кунчев.

До два дни се очаква заповедта на директора на Столичната регионална здравна инспекция, но са твърде възможни мерки и в цялата страна. „Най-вероятно ще се обявят решенията на брифинга в четвъртък. Виждате растящия брой на заболелите, необходимостта от прием на хора от по-ниски възрасти. Най-вероятно мерките ще влязат в сила в София от събота, а от понеделник – в цялата страна. Има още два-три дни за доуточняване на нещата”, сподели Ангел Кунчев.

Ще се затворят заведения фитнеси, молове, училища, детски градини, ще се забранят обществени прояви на открито и закрито, за да се овладее този последен пик на коронавируса, който очакваме в следващите 2-3 седмици, уточни Кунчев. Той очаква след това да се нормализират нещата с вируса. Но е категоричен, че е назрял моментът за по-строги мерки.

Засега здравните власти не обсъждат ограничаване на движение извън населените места, защото това е тежка мярка, тя пречи на хората, излишна е. Целта на локдауна е да се избегне струпването на хора, защото вирусът се предава по-лесно и на по-малки възрасти. 

„Ситуацията с пандемията налага да се предприемат нови мерки. Натискът върху болниците е голям. Крайното решение за новите мерки ще бъде обявено в следващите дни. Конкретно решение се пише в момента. Мисля, че е назрял моментът за национално решение“, добави доц. Кунчев. „Основното, което целим, е да се избегне възможността за предаване на вируса. За всички вече е ясно, че той се предава по-лесно и на по-малки възрасти. Заповедта трябва да излезе до няколко дни, тя трябва да е с минимален срок от 2 седмици“, каза още държавният главен здравен инспектор.

Следвай ме – Общество / Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles