10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Във Враца стартира национална кампания в подкрепа на различните деца

Наташа Войкина, Враца

В навечерието на големия християнски празник “Рождество Богородично” във Враца стартира националната кампания в подкрепа на  проект “Различните деца на България” . Тя  беше организирана от община Враца, Младежкия дом и сдружение „Зорница“, в чиито дневен център има 66 потребители на различна възраст.

Благотворителната кампания обедини институции, фирми и много врачани, които се включиха с подкрепа при организирането на събитието.

Изложба-базар в подкрепа на „различните деца“ се проведе в Синята зала на Младежкия дом във Враца.

Тя е част от кампанията „Да играем заедно“ и се организира от родители и близки на деца с увреждания. Целта на проявата е да се съберат средства за закупуване на комбинирани съоръжения за деца със специални потребности, които ще бъдат монтирани на вече съществуващи детски площадки в града. За съоръженията са необходими приблизително 19 000 лева. Бяха дарени предмети от различни творци, както и сувенири, изработени от „различните деца“.

В рамките на събитието беше представена и фотоизложба на близо 20 деца с увреждания, заедно със своите семейства, както и техни приятели.

Благородната идеята тръгва от фотографа Ана Йончева от град София.  В детски парк, докато играе с детето си, което няма увреждания, тя става свидетел на една много тъжна и  случка – едно различно дете на същата площадка е обиждано и отхвърлено от останалите.  Така стартира фейсбук проекта „ Различните деца на България”. Така се ражда  идеята за организиране на срещи и фотосесии на различни деца, за да могат те да се покажат на света и светът да ги опознае, за да ги приеме.

В различни градове различни фотографи приемат идеята и започват срещи и фотосесии на различните деца, техните близки и приятели.

Родители и близки на деца с увреждания  във Враца заедно с  фотографите – Калин Мицев и Зоя Христова също “прегърнали” идеята. Така започва организацията за осъществяването на кампанията за събиране на средства , чрез фотоизложба.

Фотоизложбата „ Играем заедно“ във  Враца е първата от кампанията в страната.

Много благородни хора помагат финансово и по различни начини и извън акции и кампании на “различните български деца”. Сред тях са онкохирургът д-р Георги Езекиев, местни партийни централи, Врачанската митрополия, както и собственичката на веригата магазини “АВАНТИ” Татяна Попова, която , по думите й не иска да бъде наричана “бизнес-дама” , а “православна християнка”. За близо месец милосърдното й сърце откликна с 550 лв. за лечението на “различно дете” от Враца. Попова се включи  наското и в дарителска акция за ремонт и реставрация на  стенописите на старинен храм на територията на Бачковския манастир.

Снимки:  Община Враца и Бачковски манастир

Следвай ме – Общество/Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles