12.6 C
София
четвъртък, май 23, 2024
spot_img

Възкръсването на Лазар е илюстрация за силата на вярата

Възкръсването на Лазар е илюстрация за силата на вярата. Неговият ден се почита от Православната Църква в съботата преди Велика събота и ден преди Цветница, когато се отбелязва събитието Влизане на Иисус в Йерусалим. Този ден се нарича Лазарова събота или просто, по народному, Лазаровден.

Накратко, събитието с възкръсването на Лазар е ярък пример за това, какво може да извърши силата на вярата. Когато Мария, една от неговите сестри казва на Иисус, че тялото е престояло четири дни в гробната пещера и при всички случаи се е вмирисало, Господ й припомня за вярата и настоява гробницата да бъде отворена (фото: Гробната пещера на Лазар). Минути по-късно Лазар, когато Той произнася думите: „Лазаре, излез!”, той въpкръсва, за да онагледи, какво може тя –  вярата. Същата сила на вярата посочва и възкръсването на починалия син на вдовицата, също направено от Иисус Христос, след като майката на момчето Му се помолила със силна вяра.

Тези две събития неслучайно се случват дни  преди Възресението Христово. Те са своеобразна подготовка в душевността на християнина за големия ден на Пасха.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles