5.2 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Възпоминания по повод 130-та годишнина от смъртта на екзарх Антим I

Във Видин ще се проведат възпоменателни тържества по случай 130-ата годишнина от смъртта на екзарх Антим Първи. По решение на Светия Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия, паметта на големия български духовен водач и родолюбец, ще бъде почетена с богослужения и възпоменателни събития в град Видин на 1 и 2 декември.

На 1 декември, събота, от 15.00 до 17.00 часа в Конферентната зала на Областната администрация ще се проведе възпоменателна научна конференция посветена на приснопаметния Бълграски Еказарх Антим I. От 18.00 часа в храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ ще бъде отслужена Възкресна вечерня. От 19.00 часа в залата на Симфоничния оркестър ще започне концерт на Читалище „Цвят 1878“.

На 2 декември, неделя, възпоменателните тържества ще продължат с  отслужването на утреня в храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“. Началото на службата е в 08.00 часа. В 09.20 часа в митрополитския храм ще бъде посрещнат патриарх Неофит, а в 09.30 часа ще започне светата Литургия.  От 11.00 часа патриарх Неофит и митрополитите на Св. Синод ще отслужат панихида в памет на приснопаметния български екзарх Антим I. В 11.30 часа ще бъде отслужена заупокойната молитва пред  неговата гробница-мавзолей на Екзарх Антим.

 

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles