4.9 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Възстановяват покрива на Болярска църква във Враца

В нея е служил свети Софроний Врачански

От: Наташа Войкина

Болярската църква във Враца от края на 16 век, възстановена през 2017 г. и осветена от  митрополит Григорий, ще има до края на тази година  покрив,близо до автентичния. Това съобщи за “Следвай ме”  Христо Илиев, който близо година организира нейното почистване, разкриване и укрепване.

Благодетелят Христо Илиев

Идеята си врачанинът споделя през 2016 г.пред покойния  митрополит Калиник, като получава пълната му подкрепа, разрешение от Епархийския съвет и голямо съдействие от викарния (тогава) епископ Киприан, днес Старозагорски митрополит. С помощта на семейството си, приятели, видни и обикновени, но достойни врачани- всички до един доброволци, за близо година подземният храм, в който е служил св. Софроний Врачански  бе осветен на 27 юли преди две години, в деня на Светите Седмочисленици. Впоследствие бе поставена информационна табела, прозорци и ограда – пак със съдействието на Илиев. През 2018 г.  бе монтирана  и осветена камбана  с образа на св.Георги в памет на болярина, построил църквата в края на 16-ти век. На освещаването присъства и най-възрастният стругар във Враца – 83-годишният Петър Серпионов, който също подпомага  реставрацията на Божия дом. Старинната църква носи името на „Св. Никола“ и се намира в двора на едноименния митрополитски храм. По молба на дъщеря си, която се омъжва за търговец в Цариград, заможният врачанин Георги построява  от здрав камък на шест метра под земята  Божията обител, за да й се прости, че приема друга вяра. Сведения за историята на храма  има  в местни извори и описания. До 70-те години  на 20 век са били запазени и стенописи, за които през 1943 г. Врачанският митрополит Паисий е свидетелствал, че са на  близо 4 века. След това тя е занемарена, натъпкана с камъни и боклуци и видима само през малка пролука. Стенописите  са откъртени или изчезнали от течовете през разбитите прозорци. Само малката могилка от струпани отломки от покрива, привлякла вниманието на Илиев, напомняла за нейното някогашно  съществуване. Вярващият и запален по историята патриот решил да се заеме с  непосилната на пръв поглед работа и осъществил със съдействието на родолюбиви врачани част от своята мечта. Извозени били пет товарни камиона камъни и различни  боклуци и  църквата разкрила своята вековна мистерия и обаяние.”Съдействието на кмета на Община Враца  Калин Каменов и неговото доверие също ме мотивираха” – споделя Христо Илиев, който се занимава със спортен мениджмънт. Работил е в Испания и САЩ. От щата Флорида получава диплома за професионален промоутър и мениджър по ММА. От 8 години работи в сферата на бойните спортове, като в момента е президент на международната асоциация по смесени бойни изкуства (ISFA). Организира и провежда събития, посветени на силовите спортове в цяла Европа. Носител е на награда за най-добър организатор на събития на Стария континент за 2016 година.

Храмът

“Всеки ден аз прекарвам тук поне час-два и виждам многото вярващи, туристи, специалисти, които я посещават. По време на Ботевото поклонение на 1- ви и 2- ри юни бяха няколко хиляди, идват автобуси с деца и възрастни от България и съседни страни. Храмът вече е в туристическите дестинации за Враца. Църквата стана за мен и семейството ни  като  дете, като нашето безценно  съкровище, нашият  живот. Разбирам какво значи да спасиш или построиш Божий Дом. В плана ми за тази година влиза да издигнем покрива му с автентичния материал, който е разпилян наоколо. Стенописите да грейнат веднъж, всичко вече е задействано” – разказва Христо, който междувременно е снабдил храма с осветление, а  мястото – с   денонощно видеонаблюдение, което е монтирано от община Враца. Пред светинята вече има и  пейка. Под дълбоката сянка можеш да  видиш оцеляла цяла една историческа епоха ,която трябва да се съхрани и с  която трябва  да се гордеем. Както и с такива сърцати благодетели и патриоти като “Христо и приятели” .

Храмът

Следвай ме – Вяра 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles