26.8 C
София
петък, юли 19, 2024
spot_img

В Пловдив: Модерна технология премахва тумори без операция

Хайфу и ХистоСкенинг ТТ в мощна атака срещу рака на простатата

Поредните  двама пациенти с рак на простатната жлеза бяха излекувани, вече с трето поколение роботизиран апарат за фокална терапия с високоинтензивен ултразвук HIFU. Клиника „Медикус Алфа“ е единственото лечебно заведение в България, което предлага на пациентите с простатен карцином в ранен стадий възможност за неоперативно отстраняване на жлезата.

HIFU (High Intensive Focused Ultrasound) е иновативна технология за лечение на рак в простатната жлеза. Методът работи чрез частична или пълна деструкция  (разрушаване) на жлезата, което води до отстраняването й по неоперативен път. Прилага се активно в световен мащаб при простатен карцином вече повече от десет години, и данните сочат, че ефективността на терапията е напълно сравнимаq  а напоследък  и превъзхожда с резултатите  си оперативните методи за радикално отстраняване на простатата – чрез миниинвазивна или отворена хирургия. В същото време лечението чрез  високоинтензивен, фокусиран ултразвук има значителни предимства за пациента:

–        минимизиране на риска от постоперативна инконтиненция (изпускане на урина) до по-малко от 5%, срещу 50%  при оперативните методи;

–        запазване на еректилната функция, която се губи при над 50% от пациентите, лекувани оперативно;

–        кратък болничен престой – от 2 до 4 дни;

–        бързо възстановяване – пациентът може да се раздвижи до 2 часа след процедурата, а пълното възстановяване на работоспособността се постига в рамките на седмица.

„Технологията HIFU за лечение на простатен карцином тепърва ще набира скорост, след като вече е възприета за стандартно лечение в САЩ и Европа “, „Методът  е с  неоспорими предимства за пациентите и намира все по-често приложение в лечението на рак на простата“ обясни д-р Аурел Йовицу, водещ специалист от  фирмата-производител на апаратурата, при инсталиране на  последното, трето поколение на апарата Sonablate 500, който замени досега функциониращия в клиника „Медикус Алфа“.

Клиника „Медикус Алфа“ – Пловдив е единственото лечебно заведение в България, където ракът на простата може да се лекува неоперативно, с високочестотен фокусиран ултразвук. Екипът на клиниката има седемгодишен опит при над 100 пациенти в приложението на тази терапия. „Роботизираният апарат функционира чрез  специален трансдюсер, който достига до жлезата трансректално, без да е необходимо да се правят разрази. Простатната жлеза се унищожава от фокусираното ултразвуково лъчение, което нагрява тъканите , включително и тумора, до 105 градуса, и ги унищожава. милиметър по милиметър“, разказа д-р Рангел Старев, водещ уролог по HIFU-програмата на клиниката. „Предизвикателството на този метод е подбора на пациентите, които трябва да са в ранен стадий на заболяването, до определени стойности на простатно-специфичен антиген (PSA) и хистологична оценка на карцинома по Глисън. В това отношение отново единствени в България имаме предимството да работим с най-сигурната биопсия на простата ХистоСкенинг ТТ. Това е технология, която чрез специален софтуер открива изменените тъкани в жлезата и уточнява местоположението и стадия на простатния карцином, дори в най-ранен стадий (ин ситу). Професионално удовлетворени сме, че разполагайки с  двете методики, имаме възможност да предложим възможно най- ранна диагностика и 100 % излекуване на пациенти с рак на простата.“, допълни д-р Старев. При наличие на медицински показания, новото поколение апаратура за  HIFU позволява простатната жлеза да се третира фокално, само в зоната на тумора,  или да се отстрани частично, което още повече подобрява сигурността на лечението и качеството на живот на пациентите.

 

Следвай ме – Здраве

 

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles