11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

В Пловдив търсят дарения за плазмения център

Многопрофилната болница за актино лечение „Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново вече с мобилен рентген за диагностициране при COVID-19

Центърът за трансфузионна хематология в Пловдив търси дарения, за да купи шоков фризер за съхраняване  рековалесцентна плазма. За извличането й от преболедували COVID–19  с добри нива на антителата вече са осигурени с помощта на спонсор два апарата за извличането й. Това съобщиха оттам. „77 200 лева без ДДС са необходими за покупката”, уточни директорката на центъра д-р Соня Джевезова. Към момента са събрани 6300 лева.

Центърът осигурява кръв и кръвни продукти не само за Пловдив, но и Пазарджик, Смолян, Хасково и Кърджали. С новата дейност, извличане и обработка на рековалесцентна плазма той ще бъде един от трите, които трябва да бъдат разкрити съвсем скоро в страната. Към момента такива има в Националния център по хематологична трансфузиология в София, във Военно-медицинска академия и в Регионалния център по хематологична трансфузиология във Варна. Предстои да бъдат устроени още в Пловдив, Стара Загора и Плевен.

Междувременно от Великотърновската многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Стефан Черкезов” се похвалиха, че вече разполагат с мобилен рентген за изследване на болни от COVID-19. Апаратурата е осигурена с дарителски средства.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles