10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

В Рим почетоха българските блажени, жертви на комунизма

От Конгрегацията на отците Пасионисти дариха парченце от ризата, с която е разстрелян епископ Евгени Босилков

В Рим бяха почетени четиримата български блажени, жертви на комунизма, съобщи Vatican news. Това стана на 1 февруари, Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. Събитието бе в римската базилика „Сан Бартоломео ал изола“. По инициатива на Посолството на Република България към Светия Престол, бе отслужена литургия за мъчениците от Католическата църква по време на тоталитарния комунистически режим в страната.

Литургията в римската базилика „Сан Бартоломео ал изола“

„Нека Пресветата Дева Мария, Майка Божия, свети Йоан ХХІІІ, голям приятел на България и блажените мъченици, които възпоменаваме днес, на тази обична земя, да бдят над тази благородна нация и да бъдат винаги с нас чрез своето застъпничество“. С тази молитва завърши своята проповед кардинал Леонардо Сандри, префект на Конграгацията за Източните църкви, който предстоятелства литургията в памет на мъчениците на Католическата църква в България по време на тоталитарния комунистически режим в страната. Заедно с кардинал Сандри съслужиха отец Йоаким Рего, Генерален настоятел на Конгрегацията на отците Пасионисти и отец Беноа Гриер, Генерален настоятел на Конгрегацията на отците Успенци. Организатор на събитието бе посолството на България при Светия престол и при Суверенния Малтийски орден. На литургията взеха участие около двадесет посланици, свещеници успенци и пасионисти, многобройни гости от Българя и отец Франческо Анджелучи, дългогодишен мисионер в България и който през 90-те години, по време на работата си в Апостолическата нунциатура в София приема директора на софийския затвор, който тогава му връчва официален смъртен акт на четиримата блажени и документ с датата и часа на разстрела. Поводът за литургията бе двоен: десетата годишнина от обявяването на 1 февруари за „Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим“, определен с решение на Министерски съвет № 37 от 20 януари 2011 г. и предаването на светите мощи на блажен епископ Евгений Босилков на базиликата на свети Вартоломей, позната като базиликата на християнските мъченици от тоталитарните режими на комунизма, нацизма, на мъчениците за вярата от Америка, Азия, Океания, Испания, Мексико, Африка. Вече от няколко години в същата тази базилика са изложени за поклонение мощите на тримата български мъченици, блажените свещеници Павел Джиджов, Камен Вичев и Йосафат Шишков (от ордена на отците Успенци). Четиримата български блажени мъченици са осъдени на смърт и разстреляни в софийския затвор през 1952 година.

Негово Превъзходителство посланикът на България във Ватикан Богдан Паташев

Предвид санитарните изисквания и за сигурността на участниците литургията бе достъпна и чрез фейсбук страницата и в YouTube канала на посолството на адрес: https://youtu.be/p6qwMuKeXPg. В проповедта си кардинал Сандри се спря на историята на базиликата, която – каза той – вече от няколко години, заедно с паметта на апостола почита и паметта на мъчениците от ХХ и ХХІ век. „Към тях, освен отците успенци, днес ще се присъединят и мощите на блажен епископ Евгени Босилков. От днес нататък, поклонниците и посетителите, които ще влезнат в този храм, ще могат да се запознаят с тяхната история и да молят тяхното застъпничество за обичната България“. „Този ден – продължи кардиналът – ни кара да почувстваме силата на общението и на свидетелството, което преплита една гражданско честване с измерението на вярата. Жертвите принадлежат на различни социални и религиозни групи, и въпреки това сляпото насилие ги взе под прицел всички заедно. Бяха осъдени и загубиха живота си офицери от армията, университетски професори, много богопосветени, не само православни“.

Момент от литургията за блажените български мъченици

Всички тези свидетели – каза кардинал Сандри – днес ние почитаме заедно: гражданско общество, религиозни общности и искаме да ги почетем също в Рим, сърцето на Католическата църква, където пасиониста епископ Евгени Босилков се формира в Папския източен институт, и където чува папа Пий ХІІ, по време на аудиенция през 1948 г., да му казва: „В България те очаква короната на мъченичеството“. Префектът на Конгрегацията за Източните църкви припомни, че заедно с отците успенци, епископ Босилков е разстрелян в затвора през 1952 г., „виновен, според обвинителите в подривна дейност и инфилтриран на чужда сила, тази на Апостолическото седалище, водено от Светия отец папата“. Със своето мъченичество – подчерта кардиналът – те засвидетелстваха, че католиците, от византийски или латински обред, днес, както тогава са и искат да бъдат наистина чеда на България, примерни граждани, които допринасят за нейния растеж и за общото благо заедно с чедата на Православната църква, мюсюлманите, евреите, мъжете и жените с добра воля. Днес можем да разберем истината на думите на блажен епископ Босилков: „следите от нашата кръв са гаранция за сияйното бъдеще на Църквата в България“.


Литургията за мъчениците

„От този остров, който разделя на две водите на реката Тибър – завърши кардиналът – нека изпросим благодатта за България и за всички нас, да останем непоколебими върху скалата на Христос и неговите свидетели през историята: скала, която бурните води не могат да разклатят. Само така ще можем да останем победители пред старите и новите идеологии, които дори в днешния свят обезобразяват лицето на другия, превръщайки го от брат във враг“. По време на литургията присъстващите отправиха своите молитви за Светия отец папа Франциск, за всички Епископи, особено за Н. Пр. Страхил Каваленов, новия Никополски епископ и наследник на блажения Евгений Босилков за да останат верни на Божието Слово, като всеки ден Го известяват с кураж и дават своето свидетелство на всички; за управляващите, особено тези на България и Европейския съюз, за да могат да посрещат отговорно поверената им мисия особено в това време на пандемия, да служат правомерно на неприкосновеното достойнство на всеки живот човешки, отхвърляйки всички онези идеологии, които го подкопават; за членовете на дипломатическия корпус, за да могат непрестанно да бъдат строители на мостове на общението, тъкачи на взаимоотношения и строители на помирение; за България, за може паметта на жертвите на тоталитаризма да ангажира всички компоненти на нацията да търсят светлината на истината, помирението, гостоприемството и обслужването на отчуждените, с обща ангажираност на всички граждани и с развитие на икуменическия и междурелигиозен диалог.

Епископ Евгени Босилков и парче от ризата, с която е бил разстрелян. След умъртвяването му тя е била предадена на неговата сестра. Въхху парчето плат личи капчица от кръста му

Връчването на мощите на блажен епископ Евгени Босилков бе придружено от писмо на Конгрегацията на отците Пасионисти, в което изразяват своята благодарност към посланика на България при Светия престол и при Суверенния Малтийски орден Н.Пр. г-н.  Богдан Паташев за отправената покана за участие в светата Литургия по повод Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим. В писмото, подписано от нейния генерален настоятел, отец Рего, се припомня, че се дарява „част от ризата, носена по време на мъченичеството от Блажен Евгений Босилков“. Отец Рего припомня думите на свети папа Пий ХІІ към отците пасионисти: „Ако успеете само да запазите тази мисия в България, тя ще бъде най-ценният скъпоценен камък в короната на вашата Конгрегация“. Евгений – посочва отец Рего – със своето мъченичество и беатификация извършена на 15 март 1998 г., добави още блясък на тази корона. Случва се написаното пророчески от него малко преди да умре: „Следите на нашата кръв са гаранция за едно прекрасно бъдеще за Църквата в България“. Живата надежда се състои в това, новите мъченици на третото хилядолетие да насочат вниманието на вярващите върху светостта на Църквата и постоянното присъствие на сакралността в Църквата“, завършва писмото на Конгрегацията.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles