20.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

В Русия възстановяват храма на св. Йоан Кронщадски

В Русия започва възстановяването на Андреевския храм („Св. ап. Андрей”), в който е служил свети Йоан Кронщадски. Той  е бил в град Кронщадт, от където идва и името на популярния и почитан в миналото, а и до днес проповедник и мисионер. Наскоро  работници са попаднали на части от основите на черквата.

Тя е била заличена от болшевиките през 1932 година, уточнява ИТАР-ТАСС.

На първо време откритите основи ще бъдат заснени и проучени, а след това ще бъде направен и архитектурен проект, който ще се придържа максиално към някогашния храм. За проектирането и изграждането на външната фасада ще бъдат използвани стари фотографии, по които ще се търси масимална прилика с оригинала (виж илюстрацията).

Първоначалният храм е граден през 1717-1718 година. Смята се, че император Петър Първи е присъствал при полагането на основния камък. В началото на 19 век той е разширен и обновен по проект на архитект Андреян Захаров, чието дело е и Адмиралтейството в Санкт Петербург.

В Андреевския храм в началото на ХIХ век е служил св. Йоан Кронщадски, известен с мисионерската си и проповедническа работа сред алкохолици и пияници, както и сред бедните работнически семейства. Той основава и плаваща църква, която всяка пролет поема по водите на пълноводните реки и спира в отдалечени селища без храмове, където сам свети Йоан Крондащски служи, проповядна, изповядва и причастява.

Неговите силни проповеди са разплаквали от император и князе до бедни крепостни. По време на общите му изповеди се покайват и изповядват стотици, а след това се причастяват.

Самият град Кронщадт е построен около едноименна крепост, която се намира на остров Котлин във Финския залив на Балтийско море. Той отстои на 30 км северозападно от Санкт Петербург.

 

 

Следвай ме – Вяра

 

 

 

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles