22.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

В Сърбия дезинфекцират болница с ракия

За целта вадят 10 000 бутилки крушовица от държавния резерв

Близо 10 000 бутилки от любимата плодова ракия на Сърбия ще бъдат използвани за дезинфекция на болница в централния град Крушевац, съобщи местният Червен кръст.

Бутилките „Вилямовка“ – напитка, направена от круша, се съхраняват в държавния резерв от 2005 година.

„По инициатива на Червения кръст те ще бъдат преработени в 70-процентов алкохол, за да осигурят допълнителен дезинфектант за болницата по време на пандемията от коронавирус, каза Емина Тодорович, местният секретар на организацията. – „Имаме нова вълна от COVID-19, така че количествата ще са от полза“, казва тя за АФП.

Плодовата ракия  може да се произведе и от слива, грозде, дюля и какво ли още не. На Балканите тя се смята за цял срещу всякакви болежки.

Президентът на Сърбия Александър Вучич се сблъска с критика през февруари, когато омаловажи опасността от вируса, като се пошегува, че „той няма да се развие там, където има алкохол“. Президентът добави, че пандемията е просто още една причина да се „надигне бутилката“. Само няколко седмици по-късно Сърбия се сблъска с недостиг на дезинфектанти и оттогава преработи почти 350 000 литра вино от фалирала дестилерия в 70-процентов алкохол за употреба в болница.

Следвай ме – Общество / Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles