23.6 C
София
вторник, април 16, 2024
spot_img

Гаспачо – испанската лятна супа

За горещите летни дни, както и след як купон, няма нищо по-добро от гаспачо – освежаващата испанска супа от домати. Впрочем, тя има много варианти, но сега ще ви разкажем за класическия от домати, тъй като с възкиселия си вкус те утоляват много добре жаждата особено, когато живакът в термометъра е над 30 градуса. Тази супа не изисква варене, подправките са свежи, необходим е само блендер и четвърт час за приготвянето й. За гаспачо можете да си препечете на тостер филийка хляб и да я поръсите със зехтин или масло, ако е по вкуса ви, сложете и чесън. Можете да я сервирате и с обичайните крутони. И нещо интересно. Дори в горещините испанците комбинират своето гаспачо с чаша студено бяло вино. Ако бяха на Балканите, те като нищо щяха да я сърбат, отпивайки от премръзнала на кристалчета мастика. Всичко за вашата трапеза в магазини АВАНТИ (виж ТУК).

Продукти:

1 кг смлени домати без люспите, зелени чушки – 2 броя, 1 щипка чили (1 кафена лъжичка, ако е сос), тиквичка – 1 брой, краставици – 2 броя, червен винен оцет – 1 супена лъжица, зехтин – 2-3 супени лъжици, сол и червен пипер – на вкус, 1-2 глави кромид лук с лилава окраска на люспите, чесън – 2 – 3 скилидки.

Приготвяне: за 4 порции.

Зеленчуците се измиват и изчистват от люспите, коричките и семенните части. Обелването на доматите става като ги сложите за кратко в камерата на хладилника или ги потопите за момент във вряща вода.

Изчистените зеленчуци се нарязват, слагат се в блендер и се разбиват. Прибавят се подправките, зехтина, а след това и разбитите на сок предварително домати. Супата гаспачо се слага да престои в хладилника. Сервира се с посипан нарязан на ситно магданоз, пресен босилек, мента или друга зеленина по избор, с или без крутони според личните предпочитания.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles