21.8 C
София
сряда, юни 19, 2024
spot_img

Гледаме здравното си досие през НАП

На интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)

е разработена нова функционалност, която дава възможност на здравноосигурените, които имат Персонален идентификационен код (ПИК) на Националната агенция на приходите (НАП), да разглеждат своето пациентско досие. Досега достъп до тази услуга имаха само гражданите, които притежават универсален код за достъп (УКД), издаден от НЗОК/РЗОК или електронен подпис.

С новата функционалност, разработена на интернет страницата на НЗОК, около 400 000 граждани, които имат ПИК на НАП, ще могат да разгледат своето пациентско досие.

Междувременно от Пациентски организации „Заедно с теб“ се обявиха срещу тази възможност. Ето какво се казва в тяхно съобщение до медиите:

„Във връзка със съобщението на НЗОК, че здравноосигурените граждани ще могат да разглеждат пациентското си досие с ПИК от НАП с нова функционалност на сайта на НЗОК, от Пациентски организации „Заедно с теб“ настояваме тази възможност да бъде премахната веднага поради множество сигнали от пациенти до изясняване на казуса.

Към нас се обърнаха пациенти, които имат имат фирми и респективно ПИК от НАП.

Според сигналите на гражданите този ПИК масово е даден на счетоводителите на фирмите за данъчно обслужване.

Според наши пациенти с недомислието си НЗОК дава достъп на счетоводителите и на служителите от счетоводните къщи до пациентските досиета, което е недопустимо.

Очакваме официална позиция на НЗОК по така поставения въпрос от нашите пациенти“.

 

Следвай ме – Общество

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles