10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Големи болници консултират безплатно хипертоници

Лекари от големи болници в страната ще преглеждат и консултират безплатно страдащи от високо кръвно налягане на 17 май – Световния ден за борба с хипертонията.

Във Военномедицинска академия – София те ще бъдат от 08.30 до 13.30 часа, в кабинет № 220, намиращ се на втория етаж в поликлиниката на лечебното заведение. За целта е необходимо да бъде направено предварително записване на тел.: 02/ 92 25 682, от 08.00 до 14.00 часа. Не се изисква направление от личния лекар.

Безплатни прегледи ще има и в Клиниката по кардиология на Аджибадем Сити Клиник – болница Токуда. Там те ще бъдат на 17 и 31 май, и на 7 и 14 юни от 14.00 до 17 ч., след предварително записване всеки делничен ден между 8 и 12 часа на телефон 02/ 403 44 15.

Българската лига по хипертония организира измерване на кръвното налягане и консултации от лектари в пункт във Велико Търново, също на 17 май. Той ще бъде в парка „Марно поле“ от 11.00 до 18.00 часа.

Целта на кампанията е да се повиши информираността на обществото по въпросите, свързани с повишеното кръвно налягане, което е една от най-честите причини за смърт от сърдечни заболявания, инсулти и сърдечна недостатъчност.

Глобалният сърдечно-съдов риск нараства драматично, когато артериалната хипертония е съчетана с рискови фактори, свързани с храненето и начина на живот, повишен холестерол, наднормено тегло, повишена консумация на сол и захар, обездвижване, тютюнопушене.

за хора, застрашени от хипертония се смятат тези, които са със стойности на систолното налягане (горна граница) и диастолното (долна граница) над границата 140/90. Повишените стойности трябва да бъдат измерени в няколко последователни дни, в пълен покой.

По данни на Европейска сърдечна асоциация, над милион са хипертониците у нас. При хипертонията (високо кръвно налягане) артериите са поставени под постоянно напрежение от силата на изпомпване на кръвта в тялото. Това увеличава риска от увреждане на жизненоважни органи и може да доведе до миокарден инфаркт, сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност или загуба на зрението.

По данни на НСИ – проведено европейско здравно проучване за периода 2008-2017 година, заболеваемостта от хипертония при лица над 15-годишна възраст е около 30%. Наблюдава се общо нарастване на случаите, регистрирани с хипертония и увеличаване на пациенти с високо кръвно налягане в по-млада възраст – 45-65 години, т.е. подмладяване на болестта. Изследванията показват и увеличаване процента на регистрирани пациенти с предсърдно мъждене. Това е най-честата аритмия вследствие на високо кръвно налягане, която повишава риск от мозъчен инсулт от 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушения, учестява и влошава сърдечната недостатъчност. Сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30-45%. В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles