12.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Грешките, които постоянно правим в кухнята

Повечето от нещата, които правим в кухнята отдавна са станали за нас рутина. Заедно с добрите неща, ние сме превърнали в навици и редица неща, които дори не забелязваме, че не вършим правилно. Например, ние не съхраняваме хляба така, както трябва. За да се запази той по-продължително време и да не мухляса, не бива да го държим в кутия за хляб, както обикновено правим, а да го прибираме в хладилника. След като го извадим оттам е добре да го затоплим в микровълновата фурна, за да стане мек. Остатъкът да приберем в хладилника, като преди това го пакетираме в плик, за да не поеме миримите от храните.

Мястото на млякото не е върху вратата на хладилника, макар и да го държим там от години. Там температурата е по-висока, отколкото на другите места. Освен това, в резултат на честите отваряния, то ще се развали.

Когато разбиваме картофит за пюре в блендера, пестим време, но то няма да стане пухкаво както, когато го разбъркваме на ръка. Изберете кой от двата начина предпочитате.

Често пъти, за да размразим месото от камерата, го слагаме във вода. Така обаче то губи част от вкусовите си качества. По-добре да помислим отрано какво ще готвим на следващия ден, да го извадим от камерата и да го сложим на най-долнаа поличка в хладилника.

Ако искате печивото да е вкусно, не отваряйте вратичката на фурната преди приблизително посоченото в рецептата време за изпичането му. Проверявайте готовността му към края на посоченото време.

Белтъците се разбиват, когато са придобили стайна температура. Така те набухват повече и правят сладкиша пищен.

За да е хрупкава пицата, запечете 2-3 минути само тестото в нагрятата фурна. После сложете доматеното пюре и всичко, каквото е по рецептата, и печете до готовност.

Суровите картофи променят вкуса си, ако се съхраняват в хладилника. Ябълките, бананите и доматите се развалят по-бързо, ако ги държим в него.

Всички домакини знаят, че макароните и макаронените изделия се пускат и варят в кипнала и подсолена вода. Малцина обаче знаят, че за да не слепват те, в първите няколко минути трябва да се бъркат.

Само една дъска за рязане в кухнята е недостатъчна. Трябва да имате отделни – за месо и риба, за плодове и зеленчуци, за хляб и тестени продукти. Това е необходимо, за да не се смесват миризмите.

Не режете всичко с един и същи нож. Да се пести точно от ножове не е практично, защото от начина на нарязваме, зависи как ще бъдат възприети продуктите от мозъка на потребителя – като вкусни или не вкусни. Факт е, че първото впечатление от вида на храната определя и желанието ни да я консумираме с апетит, по необходимост или въобще да не искаме да я погледнем. Затова се снабдете в кухнята с 4 остри ножа – готарски, универсален, за зеленчуци и за хляб.

 

Следвай ме – У дома

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles