10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Гърция с още по-строги мерки за пристигащи

Чехия ни иска отрцателен PCR или налага карантина

Гръцките власти обявиха днес, че въвеждат допълнителни мерки при влизане през сухопътните граници, включително от България, по съществени причини и за сезонните работници. Причината е  COVID-19.

По информация на посолството ни в Атина от 00:00 часа на 22 юли 2020 г. до 4 август 2020 г. по съществени причини – служебни, здравни, семейни, от България през сухопътните граници в Гърция може да се влиза единствено през ГКПП „Кулата-Промахон“ и през ГКПП „Маказа-Нимфеа“. Пътуванията ще се доказват със съответните документи.

Чуждите граждани, работещи в гръцкото земеделие (сезонни работници), които напуснат Гърция до 4 август 2020 г., няма да бъдат допускани обратно на гръцка територия до отмяна на настоящото решение.

Нововъведените мерки са във връзка с ограничаване разпространението на коронавирус и не се отнасят за пътуващите с цел туризъм.

Припомняме, че към момента туристите могат да влизат от България в Гърция през сухопътните граници само през ГКПП „Кулата-Промахон“ с попълнен в срок от минимум 24 часа преди влизането електронен формуляр, генериращ QR код, както и с документ за негативен резултат от направен PCR тест в рамките на 72 часа преди преминаване на границата.

Вече се изисква и фактура за направения PCR тест. Гръцката страна въвежда иелектронен формуляр PLF (Passenger Locator Form). Той е задължителен за всички пристигащи. Данните за контакт в Гърция, които трябва да фигурират в него, трябва да се попълват най-късно предния ден преди пресичането на границата.

От днес Чехия иска от идващите от България карантина или отрицателен PCR. Освен това работниците от България, Румъния и Португалия вече трябва да представят отрицателен тест за коронавирус на работодателите си в там, като причината за рестрикцията е именно ръстът на заразените сред чуждестранните работещи.

Отрицателен тест или карантина, вече въведоха Гърция, Унгария, Австрия, която дори спря полетите от България, Словакия, Словения, Латвия. Великобритания, Норвегия и Финландия удължиха съществуващите рестриктивни мерки спрямо идващите от нашата страна.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles