21.8 C
София
вторник, юни 18, 2024
spot_img

Да се удължи срокът за изплащане на пенсиите и добавките

Това поиска от „Български пощи” омбудсманът проф. Диана Ковачева в препоръка до директора на дружеството Деян Дънешки

Омбудсманът поиска от „Български пощи“ удължаване на срока за изплащане на пенсиите и добавката към тях, съобщиха от офиса на обществения защитник.

Професор Диана Ковачева е изпратила препоръка до главния изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАД Деян Дънешки, в която категорично настоя за удължаването на срока за изплащане на пенсиите и добавката към тях.

Освен това, тя е поискала и работното време на служителите, които изплащат пенсиите също да бъде удължено, докато всички възрастни хора получат дължимите суми, така че за празниците нито един пенсионер да не остане без пенсия или добавката към нея.

Повод за тази препоръка са стотиците жалби на граждани, които търсят съдействието на омбудсмана, притеснени заради невъзможността да получат пенсиите си и отпуснатата от правителството великденска добавка към тях за месец април т.г.

Пенсионерите от няколко дни се редят на опашки пред офисите на „Български пощи“ и не знаят дали изобщо ще могат да получат парите си преди Великден, а освен това нямат никаква информация кога и как ще се изплащат пенсиите и добавките им (виж ТУК).

„Разбирам, че причината за проблема е срив в системата на „Български пощи“ ЕАД, но смятам, че това не би трябвало да се явява непреодолима пречка за нарушаване на гражданските права, основно на хората в пенсионна възраст да получат единствения доход, на който разчитат за оцеляването си – своите пенсии“, пише омбудсманът.

Диана Ковачева подчертава още, че е необходимо на достъпни за гражданите места да бъде предоставена подробна информация за организацията и начина на изплащане на пенсиите и великденската им добавка.

Цялата препоръка виж ТУК.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles