9.6 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Двама загинала сноубордисти под лавина при връх Тодорка

Един спасен в Банско, търсиха други петима в планината

„Двама сноубордисти загинаха в Пирин под лавина. Те са карали извън пистата, за да си вдигнат адреналина, като са се спускали в улейте под връх Тодорка. Това съобщи шефът на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК Кирил Нешев. Сигналът за тях е подадвен от очевидци в петък (в 11.28 ч.). Спасители от пистата и други от отряда в Банско веднага са предприели акция. Единият е намерен в 12.04, а другият в 12.38 часа, но вече са били издъхнали. Жервите на лавината са българснки младежи. Други двама от компанията им са успяли да я избегнат.

Друг сноубордист са успели да спасят доброволците от ПСС в четвъртък около 17.00 ч. в Банско. Той също се е движел извън пистата. Спасителни отряди започнаха да издирват късно след обяд други петима младежи, сърби, тръгнали да се спускат снъс ски по улеите на Демяница. Към 17.30 ч. те бяха намерени живи и здрави.

„След обилния снеговалеж от последните дни в момента лавинната опасност в планините е значителна. Хората да не излизат извън охраняемите и маркирани места, предупреди Кирил Нешев. – Лавинната опасност ще остане и в следващите седмици“, допълни шефът на ПСС.

Председателят на БЧК Христо Григоров също призова скиорите, сноубордистите и туристите да ползват само пистите и да не се отклоняват от маркираните пътеки.

От ПСС припомниха в планината да се излиза с добра екипировкта, заредени телефони и да не се приемат екстремни ситуации. При инциденти и опасни ситуации нуждаещите се да търсят Планинската спасителна служба при БЧК на дежурните телефони 1470 и 9632000 или на единния за страната номер 112.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles