5 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Две рецепти за необичайни летни салати

Лятото е в разгара си и независимо, че в горещините апетитът отстъпва пред желанието за разхлаждащи течности, все пак трябва нещо да се яде. Идеален вариант за периода на високите температурите са салатите.

Ако обичайните рецепти са омръзнати на вас и на вашите близки, „Следвай ме” ви предлага две  вкусин рецепти. С тях можете и да си кажете наздраве с хубава нашенска  ракия, добра водка, а защо не и с бяло вино в горещините, колкото и невероятно да звучи това. Всичко необходимо за вашата трапеза можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ. Вижте ТУК къде са те.  Ето и нашите рецепти, които се приготвят бързо, но за сметка на това са невероятно вкусни.

Салата „Глехурад”

Продукти:  краставица – 1 брой, домати – 2 броя, чушка – 1 брой, червен лук – 2 глава, целина – 4 парчета, марула – 100 г, магданоз – на вкус, орехи – 50 г, чесън – 2-3 скилидки, оцет от бяло вино или ябълков – 1 супена лъжица, черен пипер – на вкус, сол – на вкус, зехтин – 2 супени лъжици.

Приготвяне: „Глехурад” в превод от грузински означава „по селски”.

Измитите зеленчуци се измиват и се оставят да се отцедят от водата или се подсушават. Целината се нарязва на кръгчета, лукът на полумесеци. Чушките се нарязват на ивички, а краставицата –  разрязани на половина колелца. Доматите се нарязват на малки парченца. Всички тези зеленчуци се слагат в купа и се разбъркват. Орехите и чесънът се смилат и се добавят към зеленчуците. Прибавя се зехтинът, оцетът, солта и черният пипер. Разбъркват се добре. Зеленчуците пускат сок. Отгоре се посипва със ситно нарязан магданоз.

Салата от патладжани, моркови и чушки

Продукти: патладжан – 1 брой средно голям, моркови – 200 г, чушки – 10 г, чесън – 10 г, домати – 15 г, зеленини на вкус, сол – на вкус, оцет – на вкус, олио или зехтин – на вкус.

Приготвяне: Патладжанът се обелва, нарязва се на кръгчета или полукръгчета и се накисва в солена вода, за да се премахне горчивината. Така престоява не по-малко от 15-20 минути. През това време чушките се изчистват и се рендосват на едро ренде. Чесънът и моковите се изчистват, измиват, морковите се настъргват, а чесънът се смачква или нарязва на ситно. Измитите домати се нарязват на ситно, а също и зеленината. В тиган се затоплят 7 лъжици растително масло – зехтин, олио или шарлан. С кипящото растително масло се заливат морковите и чесъна, добавят се солта, оцетът и по желание малко захар. Настърганите на едро ренде чушки се прибавят към морковите. Добавят се нарязаните на ситно домати. Патладжаните се отцеждат, изтискват се с ръка и се пържат в растително масло до бледо златист цвят. След изпържването се подсушаат с кухненска хартия и се добавят към горните зеленчуци. Салатата се разбърква добре. Ако не успеете да я изядете, тя е вкусна и на слудващия ден, но трябва да е съхранена в хладилника. Тя се съчетава идеално с варени картофи, месо, сварен ориз или елда.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles