12.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Денонощен контрол за носене на маски

Затварят заведения и магазини заради неспазване на противоепидемичните мерки

Регионалните здравни инспекции (РЗИ) започват масови проверки на обществени места – молове и други търговски обекти, нощни заведения и клубове, за спазването на противоепидемичните мерки, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на брифинг на Националния оперативен щаб. В надзора ще се включат МВР и други институции с контролни функции, тъй като се наблюдава “разколебаване на хората по отношение на дисциплината”. Проверките ще бъдат денонощни и ще се стига до затварянето на обекти, ако те откажат да изпълнят предписанията на РЗИ.

Най-тежка е ситуацията в две области – Благоевград и Търговище.  

Там е установена заболяемост от 120 души на всеки 100 хиляди. Затова и от щаба призовават гражданите да избягват пътувания до тези райони, за да не разпространят заразата. 

На национално ниво има достатъчно болнични легла за Ковид пациенти

Съобщи здравният министър, но допълни, че в отделни области започват да се чувстват затруднения. Занапред лечебните заведения ще могат да приемат общо 7307 души с по-леки симптоми и 1108 за интензивна терапия. В момента са заети 19% от леглата за пациенти без нужда от дихателна реанимация и 6 на сто от тези за интензивно лечение.

От днес, 15 октомври, учениците в Търговище преминават на онлайн обучение. Затворени за посещения са пенсионерските клубове в общината. Заповедта е в сила до 30 ноември.Заради увеличения брой на случаите през последните дни, област Търговище влиза в „червената зона“ на заразата. Това означава, че заразените с коронавирус в последните 14 дни са над 120 на 100 000 души население.

Към момента не възприемаме нови мерки за наложителни. Точно нещо по-различно – осъзнаване на необходимостта от спазване на тези мерки. Говорим за вирус, който в момента започва да проявява характеристиките си на респираторен вирус. Ако хората не вярват на мерките, които са към момента и не ги спазват, то ми кажете има ли нужда от нови мерки, които също не се спазват? Нека спазваме мерките такива, каквито са. Това каза на брифинг министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.
„Мерките ще бъдат спазвани от всички еднакво, те важат за всички български граждани и институции. Там, където това не се случва, органите на РЗИ ще осъществят проверки, ще дадат предписания и ще направят проверка за изпълнението на предписанията. Ако те не бъдат изпълнени, след това заведението ще бъде затворено. Такъв е законът и той ще се спазва от всички“, каза още той.

Междувременно, авторитетен консултант към ООН от български произход заяви, че смъртността при коронаифекцията e до 15 пъти по-висока от грипа. „Covid- 19 категорично не е просто един грип, каза вирусологът Велислава Петрова, която е и преподавател в университета в Кеймбридж. Изявлението си тя направи пред Нова телевизия. – Смъртността при него е от 3 до 15 пъти по висока. Идеята, че се създава изкуствена паника не отговаря на реалността”, коментира д-р Петрова. По думите й стъпките предприети в България са в пълен унисон с тези по света. Трябва да се отчита ефектът на мерките върху икономиката и много други фактори. В началото на текущата втора фаза се заразяват много повече млади хора, а при тях смъртността е по-ниска. Но тези млади хора неминуемо контактуват с по-възрастни, което за съжаление ще доведе и до по-голяма смъртност.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles