12.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Денят на свети пророк Илия е

Честват го и юдеите, и мюсюлманите

Денят на свети пророк Илия е на 20 юли – неподвижен празник, честват го както православните, така и католиците. Народните вярвания у нас го възприемат като повелител на гръмотевиците. Затова в някои краища на страната го наричат Гръмоловник, Гръмовник, Гръмодол.

В действителност той е старозаведет пророк, живял около 900 години преди Христа по време на управлението на израилския цар Ахав. Владетелят, както и други преди него, а и след него живеели в разврат и идолопоклоничество. Свети пророк Илия изобличавал в проповедите си разюзданото поведение на Ахав, за което бил преследван. По чуден начин той бил спасен от преследването, уединил се в молитви.

За свети пророк Илия има няколко факта, които са известни предимно на теолозите и изследователите на Ветхния Завет и библейската археология.

Кои са тези факти:

Първи факт: В действителност, името на пророкът не е известно, то не е открито в никакви документи. Наименованието Илия, с което е назовават у нас, произхожда от еврейското Елийаху, което в превод от арамейски означава „Яхве е мой Бог”. Арамейски се нарича староеврейският език. На него е говорил и Иисус Христос. Сега е запазен само в екзотичния град Петра, обявен от ЮНЕСКО за световен паметник на културата.

Втори факт: Свети пророк Илия не е погребан,  взет жив на небето. Затова той е изобразяван в църковната иконопис възседнал колесница, теглена от бели коне, която пътува сред облаците в небето.

Трети факт: Той е предтеча на Иисус Христос. Според пророчеството на Малахия Илия ще бъде предтеча и на Второто пришествие на Гопод:  „Ето, Аз ще пратя при вас пророка Илия, преди да настъпи денят Господен – велик и страшен” (Мал. 4:5).

Четвърти факт: Почитат го в юдаизма и исляма. Името му, според дохристиянските последователи на юдаизма, е Елияху. Възприемат го като предтеча на Машиах (Месия). Затова и до днес на ритуалната пасхална трапеза за Песах (по повод Изхода от Египет) домакинята слага прибори и чаша и за пророка.

В исляма го наричат Иляс, житиеописанието му е същото. Според някои ислямски теолози и тълкуватели на Корана другите му имена са Идрис (Енох) и ал-Хидр – също пророк и учител на Моисей.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles