4.8 C
София
събота, април 27, 2024
spot_img

Детокс диетата със сокове – ползите и вредите

Една от най-популарните диети в последно време е  отслабването със сокове. Детоксът е насочен към очистване на организма и се популяризира от неговите привърженици като рационално хранене. Той е използван от много звезди и хора на шоу бизнеса. Да го практикува човек е достатъчно да има блендер и титанична воля.

Най-напред да уточним, дали това наистина е диета, която ни прави здрави или е кратковременна детокс – програма, избавяща ни не само от токсичните, но и от полезните вещества.

Какво означава детокс?

От английски «de-tox» означава програма на хранене, целяща да извлече шлаките и токсините от организма, която позволява не само да кратко време да се свалят килограми, но и избавяот алергии или разрешаване на стомашно-чревен проблем. Като цяло, макар и не за постоянно, тя подобрява общото физическо състояния и външния вид.

Не бива да се забравя обаче, че този режим – диета има редица противопоказания особено по време на бременност и кърмене, диабет и сърдечни патологии. Във всички случаи, преди да бъде предприета, е необходима консултация с лекуващия лекар.

Основните правила на детокс-диетата

Диетолозите са съставили определени правила, които целят максимален ефект при прилагането й.

Първо, тя да не се започва на следващия ден след празнична трапеза. Преди предприемането й необходимо поне две седмици да живеете с мисълта, че ще я започнете. И не само да мислите, но и да действане – преминете на правилно хранене. Това означава да забравите за пържена, мазна и солена храна, да увеличите пиенето на вода, да се концентрирате върху готвенето предимно на продукти от растителен произход.

Второ, за успешното протичане на детокс- диетата е необходимо да си създадете спокоен работен режим. Всяка диета е стрес. Затова е необходимо да се погрижите за положителното настроение отрано. Това означава няколко дни преди това да си съставите определена програма на хранене, да се наспивате достатъчно, дори да се поглезите със спа процедури.

Трето, тази диета налага спазването на няколко правила:

  • постепенно да се намалява твърдата храна,
  • да се пият сокове 6 – 7 пъти на ден,
  • сутрин е добре да се започва с по-хранително смути,
  • соковете не бива да се държат в хладилника, а да се приготвят 15-20 минути преди употреба,
  • използването на цитруси да се сведе до минимум, тъй като могат да раздразнят стомаха.

Основната полза от детоксикационната програма е в това, че тя се предприема основно с оздравителна цел, а едва след това за сваляне на килограми. Употребата на продукти от растителен произход намалява натоварването от организма, тъй като практикуващият се отказва от некачествена храна, не преяжда, не употребява алкохол и са старае да не пуши. По този начин той забавя разрушителните процеси в себе си. Желателно е режимът да се спазва две седмици.

Наистина, детоксът може да помогне за свалянето на 3-6 килограма, но с връщането към обичайния режим на хранене, се връща и теглото.

По време на очистването може да се появи главоболие, треперене, нервност, както и твърде киселата среда на соковете да раздразни жлъчката и да се стигне до болки в стомаха.

Твърде продължителния джусинг измива от организма както токсините, така и полезните мастноразтворили витамини, от което кожата може да се влоши, да започне падане на косата и дори на зъбите.

Детокс – програмите се превърнаха в модна тенденция. Ако не се изпада в крайности, ефектът може да е положителен и забележим. Но не бива да се забравя, че едно или друго е хубаво, когато се прави с мярка.

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles