25.8 C
София
вторник, юни 18, 2024
spot_img

Джентълмени на мотори в подкрепа на мъжете с рак на простатата

Джентълмени на мотори ще направят благотворителен мотопоход н подкрепа на мъжете с рак на простатата. Събитието ще се проведе на 24 септември от 11.00 до 12.00 часа из София, като в 12.30 часа всички мотористи ще се съберат на площад „Александър Батенберг” (Градската градина пред Народния театър). Събитието се организира от Gentleman Riders Bulgaria съвместно с Федерация „Български пациентски форум“ и се осъществява с подкрепата на Astellas.

Мотопоходът ще се проведе от 11:00 до 12:00 ч., като всички участници ще се съберат на пл. „Ал. Батенберг“. В официалната част на събитието ще вземат участие актьорът Веселин Плачков, Венцислав Ганев – председател на Gentlemаn Riders Bulgariа и д-р Радослав Мангалджиев, началник на Отделение по медицинска онкология към Специализираната болница по онкология в столицата и Иван Димитров, председател на Федерация „Български пациентски форум“.

Световната инициатива в подкрепа на рака на простатата възниква в Австралия през 2012 година. Благодарение на кампанията хиляди участници от целия свят правят благотворителни обиколки с мотори всяка година в точно определен ден. През 2016 г. в знак на солидарност с каузата се включват 56 000 мотористи от 500 града в 90 страни, а през тази година се очаква участие да вземат над 100 държави. Изискването към участниците е да са с ретромотори и костюми.

По време на събитието ще бъдат представени актуални данни за рака на простатата, необходимостта от ранна диагностика и своевременно лечение. Според тревожната статистика над 1 млн. мъже по света получават диагнозата рак на простата, което е около 8% от всички новорегистрирани онкологични заболявания и над 15% от раковите заболявания при мъжете. В България по данни на Националния раков регистър през 2013 г. са регистрирани 2 825 нови случая на заболяването, което бележи ръст от 60% за последните 10 години.

 

Следвай ме – Общество

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles