9.6 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Диетична мусака с телешко и тиквички

След коледно-новогодишните кулинарни вакханалии на човек му се иска да пооправи линията и да се разтовари от благините, на които не е успявал да устои по празниците. Не е необходимо обаче да гладувате, за да влезете в норма. Достатъчно е да промените съставките в ястията, за да хапвате вкусно, но без да трупате излишни килограми.

Магазини АВАНТИ
Добрият избор на разумния купувач от магазини АВАНТИ – качество на добри цени за всеки джоб. Вижте повече ТУК

Диетичната мусака с телешко е идеален вариант както за семеен обяд, така и за семейна вечеря. Това месо е за предпочитане пред свинското заради ниската мазнинност и по-лесната смилаемост. Тиквичките или патладжаните са идеален заместител на картофите, които не се препоръчват при никоя диета. Самата мусата се приготвя по обичайния и изпитан начин.

Продукти: телешка кайма – 500-600 г, кромид лук – 1 голяма глава, гъби – 250 г, домати – 2 малки (може и от консерва или салца), 4 малки или 2 големи моркова, тиквички малки  – 4 броя или патладжани големи – 2 броя, сол и подправки на вкус. За заливката са нужни 2-3 яйца, кисело мляко – 0,5 кофичка, сол.

В тази мусака за заливката не се ползва брашно.

Приготвяне: Ако решите да замените тиквичките с патладжани, то трябва да ги обелите и нарежете на филии, да ги осолите и поставите в гевгир, за да се отцеди от тях тъмния сок. След това парчетата се измиват и се пристъпва към готвенето.

В дълбока тенджера се запържда лукът, гъбите и морковите. Можете да добавите малко вода и да ги задушите. След като са полуготови, добавете към тях каймата. Разбъркайте добре, похлупете и задушавайте. Периодично разбърквайте, прибавете подправки по Ваш вкус, разбъркайте и похлупете до пълно задушаване. Когато сместта е готова, наредете върху намазнена тава за печене ред нарязани тиквички или патладжани. Върху тях посипете от горната смес, наредете отново тиквички или патладжани. Пак посипете от сместта. Ако са останали тиквички или патладжани, наредете ги отгоре, като върху тях сложите и нарязаните на филии домати свежи или от консерва, или пък намажете със салцата. Леко осолете горния слой, поръсете с олио и ½ чаша вода. Печете във фурната. Когато ястието е почти когото, залейте го с разбитите яйца и кисело мляко, като осолите на вкус. Печете до изпичане на заливката. Тя няма да бъде пухкава, както при заливките с брашно, но целта е да е диетична. Липсата на брашно не е за сметка на вкуса.

След изпичане до пълна готовност поднесете с кисело мляко или без него според вкуса.

Към мусаката с телешко можете да сервирате чаша бяло или червено вино, а за любителите на бирата и халба от пенливото питие.

Продукти с отлично качество и на изгодни цени за Вашата трапеза можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ. Вижте какво предлагат те и къде се намират (ТУК) .

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles