19.8 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Дискусия: Биоетика и християнство

 

Интернет порталът „Православие България” продължава поредицата беседи и дискусии под надслов

„Православие и съвремие“ и през 2018 г. Тази вечер (24 януари) от 18.30 ч. в  ателие-книжарница „Къща за птици” (София, ул. Проф. Асен Златаров 22) темата е: Животът като свещен дар.  Биоетика и християнство”.

В рамките на тази първа среща за годината ще бъдат представени и две нови книги: „С нас е Бог“ на о. Джон Брек и „Духовни ориентири за съвременното общество“ (изд. Омофор”) на митрополит Йеротей (Влахос), в които се засягат биоетични теми, погледнати от перспективата на християнския етос.

„Човешката личност, сътворена по Божий образ и призвана да се развива в посока на богоуподобяване, е уникално творение с безмерна ценност. Всеки опит да се умали човешката личност до склад за генетични компоненти или да се възпроизведе такава личност чрез средствата на клонирането е потъпкване не само на човешките права и човешкото достойнство“, пише о. Джон Брек в есето си “Манипулации с човешката личност”, включено в книгата “С нас е Бог”.

Но дали подобна позиция слага “прът в колелата на научния напредък”? Дали християнското несъгласие с евтаназията например е “апатичност към хуманността”, както твърдят някои съвременници? Необходимо ли е Православната църква да има конкретно формулирано становище за всеки един от тези биоетични въпроси на съвремието? Как двама съвременни православни духовници като Навпактския митрополит Йеротей и отец Джон Брек разглеждат теми като евтаназията, аборта, новите репродуктивни технологии и др.? Очакваме ви заедно – събеседници и публика, да потърсим отговор на тези така чувствителни за съвременния човек въпроси!

Участници в дискусията ще бъдат: доц. д-р Димитър Попмаринов, преподавател по Стар Завет в Православния богословски факултет на Великотърновския университет,  доц. д-р Мариян Стоядинов, зам.-декан и преподавател по догматическо богословие в Православния богословски факултет на Великотърновския университет, и д-р Камен Данов, гастроентеролог, магистър по богословие. Модератор ще бъде доц. д-р Костадин Нушев, преподавател по нравствено богословие в Богословския факултет на Софийския университет.

 

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles