15.1 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Докараха Томичовия псалтир от Москва

Българският книжовен паметник е застрахован за 8 млн. евро

Един от най-ценните и богато илюстрирани ръкописи на Средновековна България от XIV век – Томичовият псалтир е изложен от днес, 9 октомври в Националния археологически музей на БАН. Той може да бъде видян до 8 декември. Изключително ценният книжовен паметник е застрахован за 8 млн. евро и е част от колекцията на Държавния исторически музей в Москва. Експонатът се показва за пръв път след десетгодишна прецизна реставрация. Гостуването му е по повод 150-години на БАН.

Томичовият псалтир е молитвена книга на старобългарски език, изработена от монасите от Търновската книжовна школа. Състои се от 304 хартиени листа с църковни текстове, илюстрирани със 109, забележителни с майсторското си изпълнение, миниатюри. Той е един от трите най-ярки шедьовъра на българското средновековно миниатюрно изкуство. Открит е през 1901 г. от Сима Томич – професор в Белградския университет, на чието име е наречен.

По значимост той може да се сравнява с Манасиевата хроника, изложена във Ватикана, и Лондонското четвероевангелие, които също са създадени при царуването на Иван Александър Книголюбец. Псалтирът от личната колекция на Томич е завещан на Държавния исторически музей в Москва, където от 1901 г. се съхранява.

За разлика от повечето книжовни паметници ХІV век, Томичовият псалтир е писан на хартия, а не върху пергамент, което е позволило яркостта на буквите и изящните илюстрации да се съхрани по-добре (върху пергамент минералните пигменти на багрилата се „разливат“ и не попиват трайно). Хартиените краища на ръкописа обаче са били изронени с времето и е трябвало да се „запълнят“ до формата на листа.

Снимка: Пресфото БТА и Интернет

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles