11.8 C
София
четвъртък, април 25, 2024
spot_img

Доматена супа с грис

През есента вече не можем да се радваме на вкусни домати, но от последната реколта можем да приготвим редица приятни неща за хапване, запазили вкуса на лятото.

Едно от тях е супата от домати с грис. Приготвя се лесно и бързо.

Продукти: домати – ½ кг, грис – 1 кафена чаша, олио (зехтин) – 2 – 3 супени лъжици, магданоз – 1 малка връзка или ½ голяма, черен пипер и сол – на вкус, вода – 1 литър (при необходимост може да се добави повече).

Приготвяне: Обелете доматите. За целта можете да ги замразите в камерата на хладилника, а след това да ги полеете с гореща вода. Те се белят лесно и, ако се направят няколко малки разреза върху ципата и се потопят за кратко във вряла вода. След като сте ги обелили, нарежете ги и ги сварете, като ги пасирате предварително. Можете да ги пасирате и след сваряването им. Пасираният зеленчук върнете на огъня. В студена вода разтворете гриста до каша и прибавяйте по малко от нея към доматената смес, като бъркате с дървена лъжица. Целта  да не се образува топчета. Добавете вода до желаната гъстота на супата. Варете на умерен огън, разбърквайте често, за да не загори.  Прибавете солта, черния пипер и растителната мазнина. Готовата супа поръсете с магданоз или друга зелена подправка. Преди консумация можете да прибавите лъжица сметана или мляко.

 

Следвай ме – Гурме

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles