20.4 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Доц. Ангел Кунчев: В пик на шарките сме

До месец-два пускат в аптеките ваксината срещу варицела. Тя е препоръчителна и ще се заплаща от родителите, защото някои не пожелаха да е задължителна и безплатна“, казва главния държавен здравен инспектор.

1139 случая на варицела са регистрирани само за първата седмица след Нова година, показват данните на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Те представляват с 521 случая повече спрямо последните седем дни на декември 2019-та. България остава от малкото страни в Европа, в която все още не се продава ваксина срещу тази шарка. Защо тя не е в задължителния имунизационен календар, защо нараства броят на заболелите и кои имунизации отпадат от тази година? С тези въпроси „СЛЕДВАЙ МЕ“ се обърна към Главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

  • Доц. Кунчев, 1139 случая на варицела и 50 на скарлатина само за една седмица не са ли твърде много?
  • Наистина, не са малко, но не е неочаквано. И в други години сме имали подобни цифри. По-скоро, закономерно е. При някои заразни заболявания, като шарките, има цикличност. На пет-шест до осем години се появява по-висока заболеваемост, съответно се разболява по-голям контингент деца, изграждат имунитет, а след това броят на болните намалява за същия период от време. В момента сме навлязли точно в такъв пик, той започна през 2019-та, когато инфектираните бяха малко над 30 000. Това е естествен епидемиологичен процес, заложен от неговите биологични характеристики, когато не се прави имунизация за определено заболяване. Тази схема много важи за варицелата, защото срещу нея в България няма ваксина. Има го и при други, да си спомним случаите на морбили точно заради пропуснати имунизации. Броят им ще намалее след месец март и пак ще се увеличи наесен – това пък, е годишната цикличност на тези инфекции.
  • Има ли основание родителите да се притесняват от завишеният брой на варицела?
  • Няма място за притеснения, но е основание да се замислим за внедряването на ваксина срещу варицела в България.
  • Министерството на здравеопазването от няколко години обещава тя да бъде внесена в страната. Какво се случва към момента?
  • Да, водим дискусии от няколко години. Искаме да имаме мнението не само на експертите, но и на всички страни, включително и на родителите и техните организации. Резултатът е, че не всички майки искат децата им да бъдат задължително имунизирани и срещу варицела, не искат да се вкарват в организма им още антитела. Затова ваксината е включена в препоръчителния, но не и в задължителния имунизационен календар. Това подтикна една фирма, засега една, да я регистрира и в България. Необходимите стъпки са направени. Надяваме се тя да е налична след месец – два, за да не пътуват хората за нея до Австрия и Гърция. Собствените ми наблюдения показват, че между 10 и 15 процента от хората в големите градове се стараят да си я доставят от чужбина. Имаше идея дори ваксината срещу варицела да бъде осигурявана безплатно за желаещите по програми, както тези за имунизация срещу ротавируса и рака на шийката на матката, но нямаше консенсус и за този вариант.
  • В задължителния имунизационен календар бяха направени промени. Моля, да припомните какво ново има в него от 2020 година?
  • Основните нови неща са три. Отпада провеждането на проба манту и евентуалната нова ваксина БЦЖ за лицата на 13 години. Минаваме на друга схема на приложение на пневмококовата ваксина. Основната имунизация се намалява от три на два приема, както се практикува в повечето европейски страни. Третото е, че въвеждаме реимунизация за коклюшна компонента на 12-годишна възраст, защото практиката показва, че броят на случаите нараства точно тогава. Една допълнителна доза ще осигури по-добра защита.
  • Инфекцията от морбили отшумя ли вече?
  • Не съвсем. Макар и малко, но имаме проява на заболяването. Към момента все още се срещат от два до пет случая седмично в две области, в Монтана и в Пазарджик.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles