8.2 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Доц. Мангъров назначен на първа линия в борбата с COVID-19

Здравният министър Костадин Ангелов е поискал от инфекциониста доц. Атанас Мангъров, който е основен критик на мерките на държавата срещу коронавируса, да оглави битката със заболяването в Инфекциозна болница. Това обяви Ангелов при посещението на болницата днес,  където е разположен координационният център за спешните случаи в София. От вчера, понделник,  доц. Мангъров е назначен за началник на клиниката, в която се лекуват всички пациенти за коронавирус в Инфекциозна болница, обяви Ангелов.

„Много е важно всеки лекар да бъде включен в борбата за лечение на коронавирус. Проведох разговор с доц. Мангъров още вчера и лично съм го помолил да се включи. Той пое ангажимент и има заповед за началник на клиниката, в която се лекуват всички пациенти с коронавирус. Отговорността за лечението на тези пациенти ще е и негово, рамо до рамо с колегите, които са на територията на Инфекциозна болница“, каза министърът.

Директорът на болницата проф. д-р Татяна Червенякова уточни, че вчера Мангъров сам е подал молба за преназначаване с мотива, че в момента потокът към детската клиника, в която работи, е по-нисък.

„Сам поисках, защото нещата там трябва да се променят малко по отношение на лечението, продължителността на престоя, на мерките за изолация и предпазване“, коментира самият доц. Мангъров.

„Просто всичките тези мерки със забулвания са в значителна степен безсмислени. Тук трябва да се действа по същия начин, при който се действа при всяка нова респираторна инфекция. Най-близкият пример за това е начинът, по който се действаше, когато беше епидемията от „свински грип“. Не би трябвало да бъде нищо по-различно. Аз ще спазвам всички правила, които са наложени там, но ще се опитам от вътре малко да ги променя“, допълни още той.

Инфекциозна болница разполага със 120 легла, от които 80 са отделени за лечение на Covid-19. 70 от местата вече са заети, като се очаква Covid- отделението да се разшири с още 10 легла на третия етаж в близките дни.

Доц. Мангъров е основен критик на световния и българския отговор на пандемията, като многократно е казвал, че това е обикновен вирус, че болните не се лекуват, а просто им минава, че носенето на маски е безсмислено. Самият той твърди, че работи със заразени без маска и че носи една маска в градския транспорт от март насам. Други негови изказвания са, че у нас е невъзможен италиански сценарий, защото няма толкова възрастно население и че коронавирусът ще изчезне през лятото. Много от прогнозите и очакванията му не се сбъднаха.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles