21.8 C
София
неделя, юли 21, 2024
spot_img

Древните египтяни правели онкооперации

Според учени са можели да изграждат протези и слагат пломби на зъбите, сочи ново проучване

По всичко личи, че древните египтяни са можели и са правели операции на онкологично болни, сочи ново проучване.

Учените отдавна са наясно, че те са имали изключително задълбочени познания в медицината и са можели да лекуват болести, травматични наранявания, да изграждат протези и да поставят дори зъбни пломби.

Сега международен екип от изследователи е анализирал два човешки черепа, всеки от тях на хиляди години. Те с изненада са открили доказателства за опити за лечение на рак.

Водещ автор на изследването е, професор Едгард Камарос – палеопатолог от Университета на Сантяго де Компостела.

„Това откритие е уникално доказателство за това как древната египетска медицина би се опитала да се справи или да изследва рака преди повече от 4000 години“, казва той и допълва, че то дава нова перспектива в разбирането ни за историята на медицината.

„Виждаме, че въпреки че древните египтяни са успявали да се справят със сложни черепни фрактури, ракът все още е граница на медицинските познания. Искахме да научим за ролята му в миналото, колко разпространена е била тази болест в древността и как онези общества са взаимодействали с тази патология“, добави Татяна Тондини, изследовател в университета в Тюбинген.

Изследваните черепи са били съхранявани в университета в Кеймбридж, като единият е датиран между 2687 и 2345 г. пр. н. е., принадлежащ на мъж на възраст между 30 и 35 години, а другият от между 663 и 343 г. пр. н. е. на жена, която е била над 50-годишна възраст.

На мъжкия череп микроскопското наблюдение показа голяма лезия, съответстваща на прекомерно разрушаване на тъканите и около 30 метастазирани лезии.

Изследователите са били изумени да открият белези около тях. Те предполагат, че разрезите са направени с остър предмет от метал.

„Когато за първи път наблюдавахме белезите под микроскоп, не можехме да повярваме какво беше пред нас“, споделя още Татяна Тондини.

Професор Алберт Исидро, хирург-онколог в университетската болница Саграт Кор, който специализира в египтологията също изрази мнение.

„Изглежда, че древните египтяни са извършвали някаква хирургическа интервенция, свързана с наличието на ракови клетки, доказвайки, че древната египетска медицина също е била провеждане на експериментални лечения или медицински изследвания във връзка с рака“, казва ученият.

Черепът на жената също имал голяма лезия, съответстваща на раков тумор, довел до разрушаване на костите. Това означава, че въпреки че вредите от съвременният начин на живот, който се свърва с повишен риск от рак, болестта е била често срещана и преди хиляди години. Едното от двете излекувани травматични наранявания, също на женския череп, изглежда е възникнала от насилствено събитие от близко разстояние с използване на остър инструмент. Според изследователите, това означава, че тя е получила някакъв вид лечение и в резултат на това е оцеляла.

Въпреки това те предупредждават, че изследването на скелетни останки включва определени предизвикателства, които затрудняват окончателните изводи.

„Това проучване допринася за промяна на гледната точка и поставя окуражаваща основа за бъдещи изследвания в областта на палеоонкологията, но ще са необходими повече проучвания, за да се разкрие как древните общества са се справяли с рака“, заключава проф. Камарос.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles