12.3 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Един клиент на 2 кв. метра в дискотеките

Министърът на здравеопазването промени и периода на карантината

На един клиент да се осигурят 2 кв. метра в дискотеките. Това задължение имат от тази нощ собствениците на увеселителни заведения. Те трябва да намалят капацитета наполовина. Това  съобщи здравният министър Костадин Ангелов след среща с асоциациите от бранша. Малко по-късно той разписа и заповед. В нея се уточнява, че въпросните 2 кв. метра важат както за закрити, така и за открити площи, а също и за пиано барове, казина и всякакви други нощни заведения. Мярката е предвид увеичаващият се брой на заразените с коронавируса. До сега се допускаше по един клиент на 1 кв метър от площта на заведението. „Така ще постигнем достатъчно отстояние, за да прекъснем епидемиологичната верига на предаване на заболяването“, каза министърът. Във вторник следващата седмица ще има нова среща с представителите на бранша, на която ще се вземе решение за допълнителни мерки.

За това как се изпълнява заповедта ще следят испектори от регионалните здравни инспекции.

„На всички ни е ясно, че затварянето на държавата води до всякакви негативни последици. Не искаме да затваряме, а всички да спазват мерките, които са наложени в момента. Ако постигнем 80-90% спазване на мерките, значи сме постигнали резултат. Далеч съм от мисълта, че ще постигнем 100%“, коментира министър Ангелов.

Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията увери, че самите  нощни заведения също ще си контролират спазването на заповедта, защото нямат интерес да бъдат затваряни.

С друга заповед министър Ангелов направи промени и в карантинния период (Виж ТУК и ТУК).

Карантината за всички близки контактни лица на потвърден случай на COVID-19 става 10 дни, считано от последния им контакт със заразеното лице. До момента  за контактните тя беше 14 дни. Задължителната изолация за болните, които се лекуват в домашни условия, както и за тези без симптоми, остава 14 дни.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles