20.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Експерти искат държавна политика в превенцията на бърнаут

Стресът е причина за 30% от напускащите работа и за 80 млн. лв. загуби за бизнеса на година в България.

Необходими са по-ясна държавна политика и програми за превенция на синдрома на професионалното прегаряне (бърнаут) от бизнеса, като по този ще се намалят и загубите за бизнеса и икономиката. За това настояват експерти от различни сектори.

Бърнаут е състояние на физическо и емоционално изтощение или пълна липса на мотивация, която обикновено е в резултат на продължаващ стрес или чувство на неудовлетвореност, каза Анелия Горгорова, управител на Key Success Indicators и Creative Development Solutions, и член на Управителния съвет на Българска асоциация за управление на хора (БАУХ). Според някой статистики, синдромът засяга около 54% от жените и 33% от мъжете. Физиологичните симптоми са изтощение, главоболие, нервен стомах, мускулно напрежение, промяна в апетита, проблеми със зъбите, промяна в сексуалната активност, чувство на замаяност, но и психологически, свързани с поведенчески проявления като чувство на раздразнителност и гняв, чувство на агресия, липса на енергия и удовлетвореност (усещането да не си щастлив от това, което правиш).

По данни на Американския институт за изследване на стреса всяка година САЩ губят около 300 млрд. долара заради отсъствие от работа или намалена работоспособност вследствие на стрес, както и за покриване на разходите за медицински грижи на засегнатите. Изследване от 2013 г. показва, че за Европа тези загуби възлизат на 600 млрд. евро. За да може да се прецени какви са обективните загуби на бизнеса от последствията на прекомерните нива на стрес трябва да има статистики, от които да се ползва бизнеса на национално равнище.

Томчо Томов, ръководител на Национален център за управление на компетенциите към Българската стопанска камара (БСК), коментира, че проблемът за професионалното прегаряне често се подценява у нас. В същото време само за 2016 г. болничните в България са на стойност 144 млн. лв. Над 50% от тях се дължат на заболявания вследствие на стреса, което означава, че загубите за бизнеса поради същата причина възлизат на 70-80 мл. лв. освен това наблюденията сочат, че 30% от текучеството на кадри се дължи на стреса, вкл. и на Бърнаут. Най-засегнати от синдрома на професионалното прегаряне са работещите в социалните сфери, а внимание на проблема обръщат високотехнологичните сфери. Според Томов, едва около 6% от компаниите у нас имат политики и програми за управление на стреса. Това са преди всичко международни компании.

Световноизвестният лектор Хамза Кан, който е в България по повод предстоящият мотивационен семинар „Играта на професионалното прегаряне & баланс личен живот – работа“ (Burnout Gamble & Work-Life Balance) отбеляза, че Световната здравна организация определя стреса като епидемията на 21 век.

„Бих препоръчал на бизнеса да се фокусира върху 6 основи неща в своята организация. Всички ние се борим със стреса, с отчуждаването, с посланията, които получаваме от обществото, с технологиите, самотата и с икономиката. Така че всички тези фактори допринасят за стрес и напрежение по отношение на това как се държим и какви резултати постигаме. Стресът да се представиш по най-добрия начин предизвиква тези състояния. Ние, като отделни хора, увеличаваме този стрес, тъй като започваме да вярваме в 5 неща – в мита за прогреса, в мита за ефективността, в мита за перфектността, в мита за удовлетворението и в мита за непрекъснатата иновация. Ние влизаме в един непрекъснат цикъл на Бърнаут и отговорността да се справим с него не е на отделния човек, а на съвместните усилия на всички“, каза Кан.

Чрез своите консултантска дейност, писане, преподаване и провеждане на обучения, той дава увереност на много хора и бизнеси да трансформират своите идеи в реалност. Хамза Кан преподава дигитален маркетинг и социални медии в Seneca College и Ryerson University, канен от водещи организации и бизнеси да говори по теми като: как да изграждаме дигитални общности, силата на личния бранд, управление на няколко поколения на работното място, повишаване на увереността, продуктивността и много други.

Предстои да бъде издадена и първата му книга The Burnout Gamble. Официалното й представяне в България ще бъде на 12 септември от 19:00 часа в ресторант Corso в София. По-рано през деня, от 9:30 ч. в кино Арена Младост в София той ще бъде специален гост-лектор на мотивационен семинар „Играта на професионалното прегаряне & баланс личен живот – работа“ (Burnout Gamble & Work-Life Balance).

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles