20.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Експерти съветват: Раниците на първокласниците не по-тежки от 1,5 кг

Ученическата раница на първокласниците и второкласниците не била да тежи повече от 1,5 кг , твърдят руски експерти.
За ученици от по-горните класове – от 9 до 11 клас, тя не трябва да е повече от 4 килограма.
Специалистите съветват родителите да обърнат сериозно внимание на материалите в раницата – препоръчват се основно естествени материи и материали при избора на дрехи, обувки, както и образователна литература и пособия за децата.
„На първо място зимните и есенни дрехи трябва да имат добри топлозадържащи свойства, а след това да се обърне внимание на комфорта на кройката, както и на лекотата на самата дреха. Дрехите не трябва да ограничават движенията на детето, да дразнят кожата и да преохлаждат или претоплят детето“, съветват експертите.
Най-подходящи за децата са дишащи, хигроскопични (способни да абсорбират лесно вода и водни пари), и издържливи на пране и гладене материи.
Изключително важен е и изборът на раница за ученика. Основните критерии, за които родителите трябва да следят при покупката, е тя да е с широки, регулируеми по дължина презрамки с дишащи подложки, както и да има твърд гръб, който да не се деформира от тежестта й.
„Теглото на дневния комплект учебници и прибори за писане не трябва да надвишава: за ученици от 1-2 клас – 1,5 килограма, 3-4 клас – 2 килограма, 5-6 клас – 2,5 килограма, 7-8 клас – 3,5 килограма, 9-11 клас – 4 килограма“, смятат експертите.
Най-добре е децата да имат два комплекта учебници, – един за училищна употреба и един за вкъщи.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles