10.9 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Елда със зеленчуци

Елдата е богата на В-витамини, които са така необходими за нервната система. Те  помагат срещу напрежението, безсънието и повишената възбудимост.

По този път те влияят на организма в цялост, тъй като проблемите с нервите се отразяват върху всички органи и системи в човешкото тяло. Елдата е богата и на желязо, отговорен елемент в кръвотворенето. Затова тя се препоръчва за честа употреба при хората с анемии и претърпелите кръвозагуба в резултат на операции или инциденти. Предпазва от образуването на разширени вени и кръвоизлизи. И съвсем не на последно място елдата подобрява храносмилането и е отлично средство срещу запек.

„Следвай ме” Ви предлага да опитате тази рецепта за постно блюдо. Можете да го поднесете с чаша червено или бяло вино. Всичко от първа необходимост за Вашата трапеза можете да намерите в магазини АВАНТИ (виж ТУК).

Продукти: елда – 250 г, вода, моркови – 2 средно големи, кромид лук – 1 глава, гъби – 200 – 250 г (от буркан), магданоз и сол – на вкус.

Приготвяне: Елдата се попарва с вряла вода около два пръста над зърната. Вари се 5-7 минути. Водата се отцежда. Това се прави, за да се премахне част от аромата й, с който българите не сме свикали. Слага се да ври с вода, колкото да я покрие, докато водата изври. Трябва да остане едва влажната елда. Отделно се настъргват морковите, гъбите се нарязват на ститно, лукът също. Прибавят се с елдата, разбърква се и се слагат нарязаният на ситно магзаноз и сол. Разбърква се отново. Ястието е готово.

ухня

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles