20.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Електронната рецепта готова през декември

Електронната рецепта ще бъде готова до средата на месец декември тази година, като вече е разписана нейната функционална спецификация. Това беше докладвано на здравния министър Костадин Ангелов от ръководния екип в Министерството на здравеопазването, ангажиран с изграждането на Националната здравно-информационна система (НЗИС).

Направената днес презентация на свършеното до момента по системата показва, че изпълнението на поетите ангажименти по изграждането на системата върви в разписаните срокове. По всяко едно от направленията й се работи ежеседмично и с представители на съсловните организации.

До края на годината се предвижда да бъде готова и функционалната спецификация на  електронното направление, информираха експертите, които работят по системата. Те подготвят и анализ на първичните медицински документи, които трябва да бъдат електронизирани. 

След въвеждането на електронната рецепта няма да се налага докторът да пише и на хартия. Той ще изпраща необходимото за пациента по електронен път, като във всяка една аптека фармацевтът ще може да отваря рецептата и по код на човека да му предостави медикаментите.  Все още обаче не е ясно, как близки на болния, който не може да отиде да си купи лекарствата, ще могат да му ги напазурават. По тази необходимост ще се работи в следващите месеци.

 Следвай ме  -Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles