11.2 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Ендометриозата причинява безплодие

Лектува се безплатно по линия на НЗОК

От: Д-р Иван Диков, МЦ „Майчин дом“

Заболяването ендометриоза се среща средно при всяка десета жена, но ако се лекува навреме, може да не попречи на репродуктивните способности на жените. Това заяви завеждащият Медицински център „Майчин дом“ д-р Иван Диков по повод инициативата на фондация “Ендометриоза и репродуктивно здраве” за познаваемост за болестта, която според статистиката е причина за безплодие при 1/3 от жените с репродуктивни проблеми.

Ендометриозата е преодолима и лечима, но често се пренебрегва или остава незабелязана от специалистите, посочва д-р Диков. Симптомите на дискомфорт и болки в корема могат да се сбъркат с болезнена менструация, а по този начин заболяването да се диагностицира прекалено късно, когато жената среща трудности да забременее. Лечението се покрива от НЗОК за период от шест месеца. По думите на д-р Диков препаратите действат добре и гарантират почти сигурна възможност за забременяване в първите две години след терапията.

В България не се води регистър на болните от ендометриоза. Световната статистика сочи, че това е третата по честота причина за безплодие при жените. По данни на д-р Диков при 40% от засегнатите с доказана диагноза в напреднал стадий болестта води до тежки репродуктивни затруднения и стерилитет. В комбинация с тенденцията за раждане във все по-късна възраст и цялостния спад на раждаемостта, заболяването придобива социални измерения, които налагат то да бъде по-добре познато и да бъде задължителна част от женската профилактика.

„Майчин дом“ е най-голямата и най-старата специализирана АГ болница у нас, където се проследяват най-сложните медицински случаи от цялата страна. Тя е единствената АГ болница с комплексна услуга за женско здраве и профилактика на бременността, включваща ехографски изследвания, биохимичен скрининг и неинвазивни ДНК тестове за диагностика на вродени генетични заболявания на плода, ръководени от Национална генетична лаборатория.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles